Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελένη Αντωνιάδου από την Πέλλα στους Έλληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως τον Ιανουάριο



Για ένα ακόμη μήνα Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους. Η ομάδα του ellines.com διάλεξε 5 από αυτούς ανάμεσά τους και την Ελένη Αντωνιάδου με καταγωγή από το Λιπαρό Πέλλας, που τον μήνα Ιανουάριο με το έργο και την προσωπικότητά τους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.







3. Ελένη Αντωνιάδου Το περιοδικό Forbes παρουσιάζει τη λίστα «30 under 30 για τον τομέα της Υγείας δηλαδή τους 30 κορυφαίους νέους κάτω των 30 ετών, που τόλμησαν να πρωτοπορήσουν ψηφιακά στον συγκεκριμένο τομέα το προηγούμενο διάστημα. Στην τρίτη θέση της λίστας του έγκριτου περιοδικού ξεχωρίζει η Ελληνίδα ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου. Στο άρθρο αναφέρεται: «Η Ελένη κυνηγά ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της βιοτεχνολογίας, την ιδέα της δημιουργίας οργάνων στο εργαστήριο, τα οποία θα μπορέσουν να μεταμοσχευτούν σε ασθενείς που τα χρειάζονται». Η Ελληνίδα επιστήμονας ασχολείται με τις νανοεπιστήμες και την αναγεννητική ιατρική. Είναι από τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι στο κοντινό μέλλον θα μπορούν να αναπτύσσονται ζωτικά όργανα από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών που χρειάζονται μοσχεύματα και τα οποία ο οργανισμός θα έχει λιγότερες πιθανότητες να απορρίψει. Επίσης, η ίδια πρωτοπορεί στην τεχνολογία της αναγεννητικής ιατρικής, που έχει φτάσει πλέον σε σημείο να επιτρέπει τη μελέτη της μεταμόσχευσης οργάνων χωρίς να υπάρχουν δωρητές και είναι συν-ιδρυτής της εταιρίας Transplants Without Donors LLC που δραστηριοποιείται πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.


Οι υπόλοιποι τέσσερις έλληνες είναι οι εξής:

1. Αντώνης Τηγάνης Ο Ελληνοαυστραλός επιστήμονας και ερευνητής Αντώνης Τηγάνης κρατά το κλειδί στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Είναι καθηγητής και Αναπληρωτής Προϊστάμενος (Έρευνας) του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash. Είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τηγάνης, το οποίο είναι ένα εργαστήριο Μοριακής σηματοδότησης και ανθρωπίνων νοσημάτων. Ο Τηγάνης και η ομάδα του ερευνούν τη σύνδεση μεταξύ δύο ορμονών, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δώσει στους επιστήμονες νέες ιδέες για το πώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει το σωματικό λίπος.

2. Αλεξάντερ Ντεσπλάτ Ο Αλεξάντερ Ντεσπλάτ δίνει το παρόν με υποψηφιότητες σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις τις χρονιάς. Κέρδισε δύο υποψηφιότητες στα Όσκαρ στην ίδια κατηγορία «Καλύτερη μουσική επένδυση» για τη μουσική στις 2 ταινίες «The Grand Budapest Hotel» και «The Imitation Game» και μία υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες για τον καλύτερο μουσικό συνθέτη για το soundtrack της ταινίας «The imitation Game».

4. Μαγδαληνή Σίνγκα Η Μαγδαληνή Σίνγκα ορκίστηκε Γενική Εισαγγελέας στην περιοχή του Nassau County στη Νέα Υόρκη. Είναι η πρώτη Ελληνίδα, αλλά ταυτόχρονα και η δεύτερη γυναίκα ανεξαρτήτου καταγωγής που αναλαμβάνει τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Ο πατέρας της κατάγεται από το χωριό Γλύνα και η μητέρα της από το Αργυροχώρι στη Βόρεια Ήπειρο. Οι γονείς της μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1961.

5. Πάνος Δελούκας Ο Πάνος Δελούκας είναι καθηγητής Καρδιαγγειακής Γονιδιωματικής στο Ινστιτούτο Έρευνας William Harvey και στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, καθώς και μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute. Έχει γίνει ευρύτερα γνωστός από τις μελέτες που έχει κάνει για τα γονίδια της νεότητας αλλά και ύψους.

* Έλληνες επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, αθλητές, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εικαστικοί, ζωγράφοι, αστυνομικοί, φωτογράφοι, μάνατζερ, ηθοποιοί, αναδεικνύονται συνεχώς μέσα από δημοσιογραφική έρευνα και την εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια των μελών της κοινότητας. Κάθε μήνα θα σας παρουσιάζουμε τους 5 σημαντικότερους Έλληνες, λαμβάνοντας υπόψιν την επιρροή του έργου τους και την αναγνωσιμότητα της σελίδας τους στο ellines.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου