Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ο Πούτιν καθαρίζει...με σφαίρες.Νεκρός ο πιο φανατικός επικριτής του.



Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, νεκρός έπεσε από τέσσερις σφαίρες αγνώστων στη Μόσχα, κοντά στο Κρεμλίνο, ένας από τους πιο σκληρούς και ορκισμένους πολιτικούς αντιπάλους του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μπορίς Νεμτσόφ…Πρόκειται για τον αναπληρωτή πρωθυπουργό επί Μπορίς Γιέλτσιν, για μια μικρή περίοδο. Περπατούσε στη Μόσχα συνοδεία μιας γυναίκας, όταν σταμάτησε στον δρόμο ένα
αυτοκίνητο, από το οποίο εξήλθαν ένοπλοι που άνοιξαν πυρ εναντίον του.
Είναι προφανές, ότι η γυναίκα που τον συνόδευε θα είναι μάρτυρας-κλειδί στη διερεύνηση της υπόθεσης από την αστυνομία, αν και ήδη, πολλά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την εκτέλεσή του με το γεγονός του ότι αποτελούσε αντιπολίτευση στον Βλαντιμίρ Πούτιν…
Πολύ πρόσφατα, ο Νεμτσόφ είχε επιτεθεί στον Πούτιν για τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τη ρωσική οικονομία. Η κριτική του ενοχλητική, καθώς ως φιλελεύθερος, έριχνε το φταίξιμο για την ύφεση στην πολιτική Πούτιν, απορρίπτοντας την επίσημη εκδοχή περί αμερικανικής «συνωμοσίας».
Σε ομιλία του στην πόλη Γιαροσλάβλ, είχε προσφάτως επιτεθεί στον Πούτιν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη στασιμότητα στους μισθούς. Επρόκειτο για μισητό πρόσωπο στον στενό κύκλο του Πούτιν, το οποίο είχε φυλακιστεί με κάποια αφορμή για 15 μέρες το 2011, εξαιτίας της συμμετοχής σε διαδήλωση κατά του Πούτιν.
Ο Μπορίς Νεμτσόφ ήταν συμπρόεδρος του κόμματος «RPR-Parnassus», με το οποίο είχε εκλεγεί το 2013 στο ρωσικό Κοινοβούλιο, ενώ είχε ιδρύσει και το φιλελεύθερο κοινωνικό κίνημα «Αλληλεγγύη». Θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και μάλιστα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν είναι γνωστό εάν συνοδευόταν από σωματοφύλακες.
Από την εποχή που ήταν κυβερνήτης της τέταρτης σε μέγεθος πόλης της Ρωσίας, του Νίζνι Νόβγκοροντ, τον συνόδευε η φήμη του μεταρρυθμιστή. Είχε διοριστεί στη θέση αυτή ως αντάλλαγμα της πίστης του στον Γιέλτσιν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 1991 από κομουνιστές.
Είχε μπει στην πολιτική από τον χώρο των επιστημών, αφού πρώτα κατάφερε να μπλοκάρει την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου, λίγο μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου