Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Χωρίς «κούρεμα» οφειλής οι 100 δόσεις



Έθεσαν βέτο οι δανειστές • Τι θα προβλέπει τελικά η ρύθμιση
Με «θυσία» το κούρεμα της οφειλής θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή – και στο Eurogroup της Δευτέρας – το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις.Η ρύθμιση, στην τελική της μορφή, δεν θα περιλαμβάνει την αρχική εξαγγελία για κούρεμα κατά 50% της αρχικής οφειλής σε όσους καταβάλουν εφ’ άπαξ το χρέος τους, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκε βέτο από τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις περιλαμβάνεται στις 6 προτάσεις που θα καταθέσει τη Δευτέρα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αλλά, όπως επιβεβαίωναν χθες το βράδυ πηγές του Μαξίμου «δεν θα «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και θα επιβραβεύει τους συνεπείς».
Η διατύπωση αυτή απηχεί την πάγια επιφύλαξη των δανειστών περί ηθικού κινδύνου» (morale hazard) και η αφαίρεση της πρόβλεψης για «κούρεμα» κρίθηκε αναγκαία από το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και να ανοίξουν οι χρηματοδοτικές στρόφιγγες προς τη χώρα μας.
Καθώς, δε, οι διαβουλεύσεις με τους θεσμικούς εταίρους συνεχίζονται είναι πιθανό η ρύθμιση να έρθει τελικά στη Βουλή μετά τη Δευτέρα, έτσι ώστε να ακυρωθεί και κάθε επιχείρημα των δανειστών περί μονομερούς ενέργειας – επιχείρημα, που πρόβαλαν με ένταση τις τελευταίες ημέρες τόσο το Βερολίνο όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι 100 δόσεις δεν θα ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες, αλλά θα δίνονται μόνο μέχρις ενός ορίου οφειλής, η ελάχιστη δόση, υπό προϋποθέσεις, θα μειώνεται από τα 50 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 20 ευρώ και θα θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από τις ευνοϊκές παραμέτρους της ρύθμισης.
Πέραν της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι άλλες πέντε βασικές προτάσεις που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup θα είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εξής:
1. Ανθρωπιστική Κρίση – Διοικητική Μεταρρύθμιση. Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη – ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)
2. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης
3. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου
4. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου