Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ο Ντράγκι θωρακίζει την Ευρωζώνη απέναντι στην ελληνική κρίση



Tο πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις χώρες της ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τραπεζικό συμπόσιο στην Φρανκφούρτη.
«Διαπιστώσαμε  περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις
χώρες της ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση», τόνισε ο κ. Μάριο Ντράγκι.

Σε προβλέψεις του για το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης δήλωσε ότι η τάση επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης έχει ανατραπεί και ότι η ανάκαμψη αναμένεται να «διευρυνθεί και ας ελπίσουμε, να ενισχυθεί».

"Το ευεργετικό αποτέλεσμα της αγοράς τίτλων χρέους επί των συνθηκών χρηματοδότησης δεν θα μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, όπως συχνά λένε ορισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα θα αυξήσει τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο μέτρο που οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο κ. Ντράγκι
Ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες, κυρίως στη Γερμανία, φοβούνται μήπως η εφαρμογή του προγράμματος της ΕΚΤ με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εφαρμογής διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από τις χώρες της ευρωζώνης.
Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί αδικαιολόγητους αυτούς τους φόβους, ωστόσο, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι από μόνο του ικανό να δώσει νέα δυναμική στην οικονομία της ευρωζώνης.
"Οι πρόσφατες αποφάσεις μας αποτελούν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο για την διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδο πιο κοντινό προς τον στόχο μας (λίγο κάτω από το 2%). Είναι σε θέση να υποστηρίξουν μία περισσότερο ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη, όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα περισσότερο ευνοϊκό για τις επενδύσεις περιβάλλον εφαρμόζοντας με ταχύτητα και αξιοπιστία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου