Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Εισήγηση Γιάννη Ανδρίτσου στο Περιφ. Συμβούλιο σχετικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών



Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Ανδρίτσος, ως εισηγητής της παράταξης του, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 26/3/2015  για το θέμα  “Απολογισμός και προγραμματισμός του έργου καταπολέμησης κουνουπιών με αεροψεκασμούς και επίγειες παρεμβάσεις.”, τοποθετήθηκε ως εξής :


“Κε  Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
  Το ανάγλυφο της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας ,η αύξηση της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης , η  ανάπτυξη μολυσματικών ασθενειών , το επίπεδο ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η Ελλάδα βίωσε το 2010 την μεγαλύτερη επιδημία  νόσου μεταδιδόμενης με κουνούπια στην Ευρώπη,  έπειτα από το τέλος του ανθελονοσιακού αγώνα με 260 κρούσματα και τον συνολικό αριθμό θανάτων να φτάνει στους 34, κάνουν απαραίτητη την εφαρμογή έργων καταπολέμησης  των κουνουπιών  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
     Στα παραπάνω προστεθήκαν το 2013 τα αυξανόμενα ενδημικά κρούσματα ελονοσίας σε Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας καθώς και η εγκατάσταση και εξάπλωση του κουνουπιού «Τίγρης» στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε άλλα κάνουν το έργο απαραίτητο παρά ποτέ , στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
     Παρ’ όλα αυτά το 2014  οι ψεκασμοί άρχισαν να εφαρμόζονται αρχές Αύγουστου (η σύμβαση υπογράφηκε στις 24-07-2014), καθυστέρηση που οφειλόταν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες (διεθνής διαγωνισμός, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ) γεγονός το οποίο σηματοδότησε την μη έγκαιρη έναρξη εφαρμογή του προγράμματος η οποία μπορεί να κρίνει και τα αποτελέσματά του στο σύνολο.
     Στόχος του προγράμματος ήταν η καταπολέμηση τους στο προνυμφιακό στάδιο ώστε να μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των ενηλίκων κουνουπιών για τα οποία η καταπολέμηση τους είναι δυσκολότερη.
     Η διάρκεια του προγράμματος ήταν πέντε μήνες, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο ως τον Δεκέμβριο 2014 όποτε μετά τον Σεπτέμβριο του 2014 και με δεδομένο ότι ο Οκτώβριος ήταν μήνας με βροχές σε καθημερινή βάση, κατέστησαν ουσιαστικά το πρόγραμμα χωρίς φυσικό αντικείμενο .
     Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν έγιναν από τους αρμόδιους φορείς όλες οι ενέργειες αποψίλωσης και περιορισμού της βλάστησης με αποτέλεσμα λόγο της  πυκνότητας της και του μεγάλου  ύψους της να  δυσχεραίνεται η εφαρμογή της προνυμφοκτονίας και η αποτελεσματικότητα της και να παρατηρείται αυξημένη όχληση από πληθυσμούς κουνουπιών  και έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους όλων των περιοχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
     Πέρα του έργου αυτού καθ’ αυτού θα πρέπει οι Δήμοι και οι κοινότητες αλλά και άλλοι  εμπλεκόμενοι φορείς να καταγράψουν όλες τις εστίες ανάπτυξης τους αλλά και τις εν΄ δυνάμει εστίες ώστε να εκτελεστούν τα απαιτούμενα μέτρα για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.
    Ο πιο αποτελεσματικός και απόλυτα ελεγχόμενος και ακίνδυνος τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών είναι ο ψεκασμός από το έδαφος στις εστίες ανάπτυξης τόσο των αστικών  όσο και των περιαστικών χώρων.
     Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην προσεκτική και σωστή χρήση των εντομοκτόνων , δεδομένου ότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν ρύπανση στο περιβάλλον.
Αυτό που είναι σημαντικότατο και πρωταρχικό είναι η αποψίλωση και ο περιορισμός της βλάστησης από τους Δήμους αλλά και τους συναρμόδιους φορείς διαχείρισης , η έγκαιρη έναρξη εφαρμογής του προγράμματος προνυμφοκτονίας , η ενημέρωση, εκπαίδευση και πληροφόρηση του προσωπικού αλλά και των πολιτών γιατί η « πρόληψη είναι προτιμότερη  από την θεραπεία».
     Παρότι υπάρχει σαφής επιστημονική ανάλυση και δεδομένα για την καταπολέμηση και τους ψεκασμούς των κουνουπιών και ενώ όλες σχεδόν οι περιφέρειες της χώρας έγκαιρα και μέσα στο 2014 τις εισήγαγαν στα περιφερειακά συμβούλια τους και ξεκίνησαν τις διαδικασίες των διαγωνισμών.
     Η Π.Κ.Μ για άλλη μια φορά αδιαφόρησε επικίνδυνα χωρίς να λάβει υπόψη της ούτε καν τον άστοχο, αργοπορημένο και ελλειπή περσινό "σχεδιασμό" της, δρα αναποτελεσματικά και φέρει την νέα προκήρυξη τέλος Φλεβάρη στην οικονομική επιτροπή με αποτέλεσμα η προκήρυξη να έχει  καταληκτική ημερομηνία 8/4/2015.
     Με όλες τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν καθυστερημένα:
17/4/2015 θα ανοίξουν οι προσφορές, θα εισαχθεί 2 φορές το θέμα στην οικονομική επιτροπή, θα περάσει ελεγκτικό συνέδριο και μετά από 15 ημέρες θα υπογραφεί η τελική σύμβαση, καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εναέριοι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου και οι επίγειοι εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου με αρνητικές ενδεχομένως επιπτώσεις στην προστασία της Δημόσιας υγείας.
Συμπερασματικά :
Επειδή παρά το έγγραφο του Υπουργείο Υγείας ( ΚΕΕΛΠΝΟ) στις 29/09/2014, το οποίο  μιλούσε για επίσπευση των διαδικασιών μέσα στο 2014 για το έτος 2015,
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, πρέπει να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο,
Επειδή η σύγκληση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής έγινε σε έκτακτη συνεδρίαση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, παρότι το αρθ. 167 του Ν. 3852/2010 προσδιορίζει για ποιο λόγο η συνεδρίαση είναι  κατεπείγουσα  και πως πρέπει να αναφέρετε  στην πρόσκληση,
Επειδή δεν γίνεται καθολική αντιμετώπιση καταπολέμησης κουνουπιών σε όλες τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων (απουσιάζουν από την Π.Ε. Πέλλας, ο Δήμος Αλμωπίας και πολλά χωριά των Δήμων Πέλλας, Έδεσσας και Σκύδρας αλλά και χωριά της  Π.Ε. Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τα χωριά του Δήμου Δέλτα, Καλοχώρι, Μαγνησία και Διαβατά αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Περιφέρειας δεν βρίσκονται στο χάρτη των περιοχών.),
Επειδή τα χρήματα είναι πολλά σε συνάρτηση με το χρόνο πραγματοποίησης της σύμβασης και των περιοχών,
Επειδή δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς ελέγχου,
Επειδή δεν υπάρχουν εισηγητικές εκθέσεις πεπραγμένων ελέγχου προηγούμενης χρονιάς από τις Δ/νσεις  Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων,
Επειδή δεν γνωρίζω αν συνεργάζεστε με Δήμους και φορείς (ΤΟΕΒ),
Επειδή οι έντονες βροχοπτώσεις - το 2014 ήταν η πιο βροχερή χρονιά των τελευταίων 85 χρόνων - μεγιστοποιούν το πρόβλημα το οποίο υφίσταται και στους πρώτους μήνες του 2015 δημιουργώντας προβλήματα στα αγροτεμάχια της Πέλλας, των Σερρών αλλά και σε όλες τις εκτάσεις της Π.Κ.Μ καθιστώντας τους ψεκασμούς κάτι παραπάνω από αναγκαίους, 
Επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στο χρόνο που γίνεται η προκήρυξη, ενώ την προηγούμενη χρονιά ξεκίνησε ο διαγωνισμός στις 27/1/2014 και οι συμβάσεις υπογράφηκαν τέλος Ιουλίου οι δε ψεκασμοί ξεκίνησαν στις 4/8/2014, με αποτέλεσμα ο στόχος του προγράμματος να μην υλοποιηθεί, η φετινή περίοδος ξεκινά ένα μήνα αργότερα από την περυσινή διαδικασία  και συγκεκριμένα στα τέλη Φεβρουαρίου και ενδεχομένως να υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος, στην αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος,
Επειδή το κόστος της συγκεκριμένης προκήρυξης κοστολογείται σε υψηλά επίπεδα (5.400.000 ευρώ για τα έτη 2015-2016) συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας.
     Εξαιτίας όλων αυτών που προαναφέραμε έχουμε επιφυλάξεις για την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος, τις  μεγάλες καθυστερήσεις  από πλευράς διοίκησης και την αποτελεσματικότητα του.”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου