Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Financial Times.Συμφωνία μέσα στον Απρίλιο ή χρεοκοπία για την Ελλάδα



Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές αποτύχουν, υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, με τη βρετανική εφημερίδα να τονίζει πως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό, είναι η σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές έως τα τέλη Απριλίου.
 Οι FT επικαλούνται αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι «φτάσαμε πλέον στο τέλος του δρόμου» και πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν
άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης δεν υπάρχει εναλλακτική -εκτός από την χρεοκοπία».

Όπως επισημαίνεται, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διακρατήσει 2,5 δισ. για αποπληρωμές δόσεων προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο, χωρίς συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση μέρους της ευρωπαϊκής βοήθειας.
«Η προειδοποίηση μιας επικείμενης χρεοκοπίας από κυβερνητικό αξιωματούχο, μπορεί να αποτελεί μια διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει πιο ευνοϊκούς όρους σε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές. Μπορεί όμως τελικά να μην απέχει και από την πραγματικότητα», σημειώνεται.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα σοκ «δίχως προηγούμενο» για την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης, πέντε μόλις χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε τα δύο πρώτα πακέτα-διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα οδηγούσε σε αναστολή της  παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, στον έλεγχο των κεφαλαίων και σε γενικότερη οικονομική αστάθεια στη χώρα», τονίζει και επισημαίνει τις διφορούμενες θέσεις που υπάρχουν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις επιπτώσεις ενός Grexit στην ευρωζώνη.

«Η Γερμανία και άλλες χώρες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η Ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως θα ήταν μια βουτιά στο άγνωστο», αναφέρουν οι Financial Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου