Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΔΝΤ: "Μη χαίρεστε και τόσο...Δεν υπάρχει συμφωνία"



Παραμένουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαμόρφωση της τελικής της συμφωνίας με την Ελλάδα, όπως αναφέρουν πηγές στο MNI, μεταδίδει το Reuters ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να προσυπογράψει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι πιστωτές εργάζονται με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς έως τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τη WSJ, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την μείωση των ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα και στον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το ΔΝΤ ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες.
Το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και ότι οι νέες επιπρόσθετες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει η WSJ, εκπρόσωποι του ΔΝΤ είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα ευρύτερα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, πέρα από τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή.
Το Ταμείο βλέπει μια ευρύτερη, φιλική στην επιχειρηματικότητα αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας ως βασικό στοιχείο για την βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, το Ταμείο σιγοντάρει και η Γερμανία, που ξεκαθάρισε κατά την Σύνοδο της Δευτέρας ότι θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα.
Γερμανοί αξιωματούχοι ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις τη Δευτέρα και προειδοποίησαν ότι μένει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα.
Οι γερμανοί ηγέτες τόνισαν επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας.
Εκπρόσωποι της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον Νίκο Παππά, έχουν παραμείνει στις Βρυξέλλες και έχουν μαραθώνιες συναντήσεις με τους θεσμούς.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο,  έκτακτη συνάντηση Γιούνκερ – Ντράγκι και Λαγκάρντ προγραμματίζεται εκ νέου για το μεσημέρι της Τετάρτης (13:00 ώρα Ελλάδος).

Η πηγή αναφέρει ότι το ραντεβού κλείστηκε για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των τριών θεσμών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας καθώς η τηλεδιάσκεψη που είχαν οι τρεις σήμερα δεν στάθηκε ικανή να γεφυρώσει τις αποστάσεις.

Οι συζητήσεις έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις προκειμένου να παρουσιάσουν στον έλληνα πρωθυπουργό ένα κοινό κείμενο που θα περιλαμβάνει τα prior actions που απαιτούνται για να κλείσει η συμφωνία, δήλωσε η πηγή στο MNI.

Συμπλήρωσε πως ο Γιούνκερ αναμένεται να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη το βράδυ και να τον καλέσει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί με τους επικεφαλής των τριών θεσμών πριν το Eurogroup που θα γίνει στις 20:00.

Στόχος είναι να υπάρξει πλήρης συμφωνία απ’ όλες τις πλευρές και να παρουσιαστεί το Eurogroup ώστε να μην χρειάζεται περαιτέρω διαπραγμάτευση, συμπληρώνει.
Η ίδια πηγή ερωτηθείσα για το εάν η ελληνική πλευρά είναι ενήμερη της σκληρής στάσης του ΔΝΤ και την πιθανότητα διαφορετικών απαιτήσεων την τελευταία στιγμή απάντησε καταφατικά.
«Η Κομισιόν συντάσσεται περισσότερο με την ελληνική πρόταση και συμφωνεί ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό μπορεί να καταγραφούν τώρα και να καθοριστούν με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα» τόνισε αξιωματούχος.

Οι μικρές διαφορές αναμένεται να εξομαλυνθούν ενώ είναι πιθανό να εισαχθεί μία εξάμηνη παράταση, αναφέρει το δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε έναν τελικό συμβιβασμό στις τελευταίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις από την Αθήνα, σφραγίζοντας μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) και απελευθερώνοντας χρηματοδότηση προς τη χώρα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αν η Ελλάδα αυξήσει το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από 13% που είναι σήμερα, η χώρα θα είναι σε καλό δρόμο να πετύχει  τον στόχο να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.
Αν και η Κομισιόν πιστεύει ότι οι τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας είναι συμβατές με τις προϋποθέσεις στο πρόγραμμα διάσωσης, το ΔΝΤ φέρεται να έχει θέματα εμπιστοσύνης και με την ελληνική διοίκηση.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φέρεται να ενοχλήθηκαν από την επιλογή του ΔΝΤ να στείλει χαμηλόβαθμο αξιωματούχο στις τεχνικές συνομιλίες της Τρίτης στο Brussels Group καθώς δεν έχει το δικαίωμα να λάβει πραγματικές αποφάσεις.
Στον αντίποδα στελέχη του ΔΝΤ δεν αποκλείουν τελικά το ταμείο να μην προσυπογράψει την τελική συμφωνία με την Ελλάδα καθώς όπως εκτιμούν υπάρχουν αρκετά ζητήματα να διευκρινιστούν, όπως αυτό της νέας χρηματοδότησης του προγράμματος με τον Πολ Τόμσεν να εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο μνημόνιο με νέα δανεικά.
Με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάζουν και πάλι στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να συμφωνηθούν πριν την συνάντηση ώστε να υιοθετηθούν σύντομα από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου