Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Telegraph: Προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να «μπλοκάρει» Grexit



Την πρόθεση της Ελλάδας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο να “μπλοκάρει” ένα ενδεχόμενο Grexit αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “The Telegraph”.
Η εφημερίδα, σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ, επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αναφέρει ότι «Η Ελλάδα θα κάνει χρήση όλων των νομικών δικαιωμάτων της» διότι «η θέση της χώρας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη
και αρνούμαστε να διανοηθούμε έξοδο από το ευρώ». Μάλιστα, είπε ο υπουργός, η χώρα ασφαλώς θα σκεφτεί και την περίπτωση δικαστικών μέτρων στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα της δήλωσης του κ. Βαρουφάκη, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, είναι το εξής: «Η Ελλάδα θα κάνει χρήση όλων των νομικών δικαιωμάτων της. Λαμβάνουμε νομικές συμβουλές και ασφαλώς θα σκεφτούμε την περίπτωση δικαστικών μέτρων στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο από το ευρώ, την οποία αρνούμαστε να διανοηθούμε. Η θέση μας στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, αυτή είναι η υπερασπιστική γραμμή της Αθήνας, σε περίπτωση που οι Έλληνες πολίτες απορρίψουν τελικά τα μέτρα λιτότητας και πουν “όχι”, στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σε σχόλιό, της η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι μία τέτοιου είδους εξέλιξη θα είναι “αναπάντεχη” και θα περιπλέξει την κρίση. Όπως σημειώνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλουν μήνυση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά την απόφαση να μην εγκρίνει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για μία απόφαση που ουσιαστικά βγάζει τις ελληνικές τράπεζες από την πρίζα της χρηματοδότησης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει μεν ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητας έως την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ωστόσο παραδέχεται πως η επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων επιδεινώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου