Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Τσίπρας."Συμφωνία μέσα σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα"



«Την Κυριακή καλούμαστε στις κάλπες να απαντήσουμε σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα αποδεχθούμε μια μη βιώσιμη λύση ή θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης να διεκδικήσουμε μια λύση βιώσιμη. Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1.Πρόσθεσε ότι «το δημοψήφισμα αυτό έχει αργήσει πέντε χρόνια. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει γιατί θα ψηφίζει αυτή την Κυριακή. Οι επτά μέρες είναι λίγες, πέντε χρόνια είναι αρκετά».


Τόνισε ότι ο λαός ζητάει να μπορέσει να προχωρήσει, να ατενίσει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, και υπογράμμισε «βεβαίως μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε και να ζήσουμε στην Ευρώπη να μείνουμε στην Ευρώπη, να προκόψουμε στην Ευρώπη, να αναπτυχθούμε στην Ευρώπη, να είμαστε ίσοι ανάμεσα σε ίσους στην Ευρώπη».

Κατέστησε σαφές ότι ουδείς αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη και το δίλημμα αφορά «'ναι' ή ‘όχι'» σε μια βιώσιμη λύση, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν ωφέλιμο για κανέναν, να προσπαθεί να θέσει ψεύτικα διλήμματα.

«Έχω τοποθετηθεί με μεγάλη σαφήνεια και είπα ότι «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, σημαίνει ισχυρή πίεση προς την Ευρώπη να αντιμετωπίσει επιτέλους με μεγαλύτερη σοβαρότητα και με ρεαλισμό το πρόβλημα της Ελλάδας και σημαίνει επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας» υπογράμμισε.

Είπε ότι από την πρώτη στιγμή έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για μια συμφωνία που θα δίνει διέξοδο με βασικούς άξονες:

α) να μην επαναληφθούν στα προαπαιτούμενα μέτρα τα λάθη του παρελθόντος, δηλαδή μέτρα σκληρής λιτότητας που ανακυκλώνουν την ύφεση και αυτά τα βάρη να μην κατανεμηθούν για άλλη μια φορά σε αυτούς που δεν μπορούν να τα σηκώσουν άλλο,

β) ύπαρξη επαρκούς πλαισίου χρηματοδότησης, γ) αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους και δ)ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.


«Τελεσίγραφο 48 ωρών»

Αναφορικά με την αποστροφή του περί «έντιμου συμβιβασμού» είπε ότι το έλεγε διότι «έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις γιατί από την πρώτη στιγμή αυτό που θέλαμε, αυτό που ήμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε, ήταν να παντρέψουμε το σεβασμό στη Δημοκρατία που αποτελεί αναπαλλοτρίωτη αξία του κοινού μας οικοδομήματος, από τη μια μεριά και από την άλλη στους κανόνες που διέπουν την ΕΕ».

Τόνισε ταυτόχρονα ότι στα μέτρα λιτότητας που αποδέχθηκε έβαλε την «δικιά μας οπτική, τα μέτρα αυτά να μην βαρύνουν για μια ακόμη φορά μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά έχοντες», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούσα όμως να αποδεχθώ ότι θα έχουμε και μέτρα υφεσιακά αλλά ταυτόχρονα και καμία προοπτική για το χρέος, καμία προοπτική για τη χρηματοδότηση».
Επισήμανε ότι η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι, όμως η άλλη πλευρά επέδωσε τελεσίγραφο στο οποίο εκλήθη η ελληνική κυβέρνηση να απαντήσει εντός 48 ωρών.

«Τα τελεσίγραφα ή κανείς τα αποδέχεται ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία. Εγώ πήρα μια λαϊκή εντολή η οποία ήταν συγκεκριμένη και μου έβαζε και όρια. Μου έλεγε διαπραγμάτευση σκληρή, να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει αυτός ο λαός να ματώνει άλλο. Και μου έλεγε ταυτόχρονα αυτή η εντολή διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου της ΕΕ. Εξήντλησα τις ανθρώπινες αλλά και τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν έφυγα νωρίς από τις διαπραγματεύσεις. Έφυγα όταν διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα τελεσίγραφο μη βιώσιμης λύσης» είπε.

«Ουσιαστικές διαφορές»

Προτίμησε, όπως είπε να μην σχολιάσει τα όσα είπε ο κ. Γιούνκερ για διαφορά μόλις 60 εκ. ευρώ προσθέτοντας ότι οι διαφορές ήταν πιο ουσιαστικές.

«Είχαν καλυφθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι, με τις δικές μας προτάσεις, με ισοδύναμα μέτρα τα οποία όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν γινόντουσαν αποδεκτά. Υπήρχαν όμως σημαντικές διαφορές και στα μέτρα. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι για να έχουμε μια συμφωνία θα πρέπει να διατηρούμε τον εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα.

Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει σώνει και καλά να κόψουμε το ΕΚΑΣ ή να περικόψουμε τις συντάξεις μέσα από την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Εμείς δεν δεχθήκαμε να μειωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες και να διαλυθεί η αγροτική παραγωγή, δεν δεχθήκαμε να μπούνε μέτρα που στοχοποιούν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες.

 Δεν δεχθήκαμε να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά που το κόστος μετακίνησης είναι υψηλό και δεν δεχθήκαμε ότι είναι μέτρο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη να αυξήσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία» ανέφερε.

Είπε ότι μια επιλογή της κυβέρνησης ήταν να αποδεχθεί το τελεσίγραφο προδίδοντας όμως τις ελπίδες του ελληνικού λαού και τις προεκλογικές της υποσχέσεις και επιστρέφοντας με μια πρόταση που θα είχε και σκληρά μέτρα και θα ήταν αδιέξοδη.

«Μόλις πριν από λίγο ενημερώθηκα ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση χρειάζεται κούρεμα 30%, περίοδο χάριτος 20ετή και ένα ισχυρό οικονομικό πακέτο ενίσχυσης. Αυτά το ΔΝΤ δεν τα είπε σε εμάς όταν είμαστε στο τραπέζι του διαλόγου, και θέλω να σας εξηγήσω τη μεγάλη δυσκολία να έχει κανείς με τρεις διαφορετικούς οργανισμούς και 18 διαφορετικές χώρες» πρόσθεσε.

«Είναι προφανές, δεν πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε. Είχαμε όμως την ειλικρίνεια να πούμε στο λαό ότι τούτη την ώρα η μόνη δυνατότητα να μπορέσουμε να πετύχουμε περισσότερα και πιο αποφασιστικά είναι να μιλήσει ο ίδιος» είπε στην συνέχεια, προσθέτοντας ότι «το δημοψήφισμα είναι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με άλλους όρους».

Για τις κλειστές τράπεζες

Χαρακτήρισε «εικόνες ντροπής για την Ευρώπη» τις ουρές στις τράπεζες και επέρριψε ευθύνες στο Eurogroup που εξαιτίας της άρνησής του να δεχθεί το εύλογο και εμπρόθεσμο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση της ρευστότητας, οδήγησε την ΕΚΤ στο να αποφασίσει την διακοπή της.
Χαρακτήρισε δε, την κίνηση αυτή «εκδικητική», ενώ έκανε λόγο και για «όργιο παρεμβάσεων» προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα την Κυριακή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι τράπεζες θα ξανανοίξουν με συμφωνία, καθησύχασε τους πολίτες ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς, και πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί εντός 48 ωρών μετά το δημοψήφισμα. Επιγραμματικά ανέφερε ότι «φθάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και την σφραγίδα θα βάλει ο λαός» ο οποίος απαντώντας με ένα μεγάλο ΟΧΙ στους εκβιασμούς θα προκαλέσει μεγάλο σεισμό στην Ευρώπη.

Επανέλαβε ότι «είναι ανοιχτός σε παραχωρήσεις, αρκεί η συμφωνία να δώσει διέξοδο».

Επικρίσεις στους πρώην πρωθυπουργούς

Επισήμανε ότι απέναντι στο ΟΧΙ είναι όλο το «παλιό πολιτικό σύστημα» στο οποίο επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που συνάντησε, είπε ότι οφείλονται στο ότι «αυτό που πιστέψαμε για την Ευρώπη δεν είναι αυτό που αντιμετωπίσαμε» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη ως φτωχοί συγγενείς, ως μια αποικία χρέους και θα κάνουμε το παν για να μείνουμε ισότιμοι εταίροι».
Ερωτηθείς «ευρώ πάση θυσία λέτε;» απάντησε: «Αυτό καταλάβατε;» και πρόσθεσε «λέω ότι το ευρώ δεν είναι ταυτόσημο με την καταστροφή των Μνημονίων».

Είπε ότι αν υπερισχύσει το ΝΑΙ, θα ακολουθήσει μια συμφωνία χωρίς διέξοδο, προσθέτοντας ότι θα εφαρμόσουμε το Σύνταγμα, «εγώ θα παραμείνω εκ του ρόλου μου θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, μέσα από την συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα του κόμματός μου, αλλά και μέσα από την συνεννόηση με τους πολιτειακούς παράγοντες και τα άλλα κόμματα».

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε εκφράσεις τύπου «γερμανοτσολιάδες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι από ορισμένα ΜΜΕ έχει καταστρατηγηθεί κάθε έννοια δεοντολογίας. «Μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δεν θα πω ψέμματα, θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να τελειώσει αυτό που περνά και ότι δεν βάζω την καρέκλα μου πάνω από το συμφέρον της πατρίδας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου