Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Κάντε μόνοι σας τεστ για την όρασή σας



Χρήσιμα τεστ για την όρασή σας
Ελέγξτε τα μάτια σας για μυωπία, υπερμετρωπία για την μακρινή όραση για την κοντινή όραση για τον αστιγματισμό και την αχρωματοψία



-Τεστ μυωπίας/υπερμετρωπίας
Μυωπία είναι η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και κλείνει ελαφριά τα μάτια—αυτό φαίνεται και από την ετυμολογία της λέξης (μύω+οψ, που σημαίνει κλείνω τα μάτια). Η μυωπία στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στο ότι ο βολβός του ματιού είναι πιο επιμηκυμένος, από το κανονικό σφαιροειδές σχήμα.
Υπερμετρωπία λέγεται η διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά πίσω από αυτόν. Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται σε μικρό προσθιοπίσθιο άξονα του ματιού ή σε μικρή διαθλαστική δύναμη του ματιού ή σε συνδυασμό και των δύο.
Για να κάνετε αυτό το τεστ πρέπει να είστε σε απόσταση από τον υπολογιστή σας περίπου:
-2,20μ αν έχετε οθόνη 20 ιντσών
-1,5μ αν έχετε οθόνη 17 ιντσών
-1μ αν έχετε οθόνη 15 ιντσών
-75εκ αν έχετε οθόνη 14 ιντσών
Καλύψτε με το χέρι σας το ένα σας μάτι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρό σας και εστιάστε στην ακόλουθη εικόνα. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.
Η μακρινή σας όραση είναι ελαττωματική αν βλέπετε το "Ο" πιο καθαρά και με πιο έντονο μαύρο χρώμα, είτε στο κόκκινο, είτε στο πράσινο φόντο. Συγκεκριμένα:
-Αν βλέπετε το "Ο" πιο καθαρά και με πιο έντονο μαύρο χρώμα στο κόκκινο φόντο, τότε έχετε μυωπία
-Αν βλέπετε το "Ο" πιο καθαρά και με πιο έντονο μαύρο χρώμα στο πράσινο φόντο, τότε έχετε υπερμετρωπία



-Τεστ μακρινής όρασης (μυωπία)
Για να κάνετε αυτό το τεστ πρέπει να είστε σε απόσταση από τον υπολογιστή σας περίπου:
-2,20μ αν έχετε οθόνη 20 ιντσών
-1,5μ αν έχετε οθόνη 17 ιντσών
-1μ αν έχετε οθόνη 15 ιντσών
-75εκ αν έχετε οθόνη 14 ιντσών
Καλύψτε με το χέρι σας το ένα σας μάτι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρό σας και διαβάστε το κάθε γράμμα στον πίνακα. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.
Αν καταφέρατε να διαβάσετε όλα τα γράμματα και με τα δύο μάτια, τότε έχετε καλή οπτική οξύτητα στην κεντρική σας όραση.
Αν δεν καταφέρατε να διαβάσετε όλα τα γράμματα, είτε με το ένα είτε με το άλλο μάτι, τότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο, επειδή αντιμετωπίζετε πρόβλημα στην μακρινή σας όραση.



-Τεστ κοντινής όρασης (υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία)
Απομακρυνθείτε περίπου 30-40 εκατοστά από την οθόνη του υπολογιστή.
Καλύψτε με το χέρι σας το ένα σας μάτι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρό σας και διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.



-Τεστ για τον αστιγματισμό
Ο αστιγματισμός συνιστά μια συνηθισμένη κατάσταση στην όραση, η οποία παρατηρείται όταν ο κερατοειδής του ατόμου δεν είναι συμμετρικός. Ένας κανονικός κερατοειδής είναι στρογγυλός σαν μια μπάλα του μπέιζμπολ. Στις περιπτώσεις αστιγματισμού, ο κερατοειδής είναι περισσότερο κυρτός, σαν μπάλα του ράγκμπι.
Ο αστιγματισμός μπορεί να εμφανισθεί σε συνδυασμό με μυωπία και υπερμετρωπία. Εξαιτίας της ασύμμετρης καμπυλότητάς του, το αστιγματικό μάτι εστιάζει μεν σωστά το φως κατά μήκος ενός άξονα, αλλά λάθος κατά μήκος του άλλου. Το φως, καθώς εισέρχεται στο μάτι, δεν εστιάζεται σε ένα μόνο σημείο στον αμφιβληστροειδή: έτσι, αντικείμενα κοντινά και μακρινά, εμφανίζονται θαμπά, θολά ή παραμορφωμένα, και δημιουργούν ένα φαινόμενο παρόμοιο με την εικόνα που έχουμε κοιτάζοντας μέσα από ένα τζάμι από κυματιστό γυαλί.
Απομακρυνθείτε περίπου 1μ από την οθόνη του υπολογιστή. Καλύψτε με το χέρι σας το ένα σας μάτι, χωρίς να πιέζετε το βλέφαρό σας και κάντε το τεστ. Στη συνέχεια, καλύψτε το άλλο μάτι και επαναλάβετε.
Αν κάποιες από τις γραμμές στο παραπάνω σχήμα σας φαίνονται πιο γκρίζες και κάποιες άλλες πιο μαύρες, τότε πιθανότατα έχετε αστιγματισμό.



-Τεστ για την αχρωματοψία
Τεστ Ishihara
Το τεστ Ishihara, συνήθως χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της αχρωματοψίας (δυσκολία διάκρισης στα βασικά χρώματα: κόκκινο, μπλε και πράσινο).
Αχρωματοψία είναι η αδυναμία της αντίληψης των χρωμάτων. Δεν αποτελεί κάποια μορφή τύφλωσης αλλά όταν κάποιος έχει αχρωματοψία, έχει δυσκολία να ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο και πράσινο ή το μπλε και κίτρινο. Η αδυναμία αντίληψης του κόκκινου-πράσινου είναι η περισσότερο συχνή μορφή αχρωματοψίας. Λιγότερο συχνή παρουσιάζεται αυτή της αδυναμίας αντίληψης του μπλε-κίτρινου χρώματος. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, είναι σπάνιο ένα άτομο που πάσχει από αχρωματοψία να βλέπει μόνο σε αποχρώσεις του γκρι.
Τύποι αχρωματοψίας
πρωτανοπία: δεν βλέπουν το κόκκινο
δευτερανοπία: δεν βλέπουν πράσινο
τριτανοπία: δεν βλέπουν, είτε το μπλε είτε το κίτρινο.
Όσοι έχουν τριτανοπία δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση χρησιμοποιώντας το τεστ  Ishihara, αλλά απαιτείται τεστ  Hue 100, το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί από τον οφθαλμίατρο.
Σπανιότερα είναι τα άτομα με πλήρη αχρωματοψία, οι οποίοι αντιλαμβάνονται μόνο τα επίπεδα του γκρι.
Τοποθετήστε τον εαυτό σας 1m από την οθόνη.
Τι μπορείτε να δείτε μέσα στον καθένα από αυτούς τους κύκλους;
Αν δεν καταφέρετε να διαβάσετε τα στοιχεία 7, 16, 57 και 42, ένας έλεγχος όρασης από έναν ειδικό είναι απαραίτητη.



www.emedi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου