Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στους Κούρδους.



Αποφασισμένη να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω φαίνεται πως είναι η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ. Η ηγεσία της Άγκυρας προειδοποιεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το «σφυροκόπημα» αν δεν απομακρυνθούν από την χώρα οι μαχητές του PKK, αφού πρώτα παραδώσουν τα όπλα τους.
Περίπου 260 μέλη του PKK έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί από τις αεροπορικές επιθέσεις της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ αλλά και σε τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο αδερφός του
συμπρόεδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Πάντως, Σελαχατίν Ντεμιρτάς διέψευσε αυτή την πληροφορία και τόνισε πως ο αδερφός του, Νουρετίν, βρίσκεται σε ομάδες Κούρδων ανταρτών που μάχονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι επιθέσεις των F16 της Άγκυρας έχουν καταστρέψει 65 σημεία ελέγχου του PKK, ανάμεσά τους και αποθήκες με όπλα.

Ο ηγέτης των κουρδικών περιοχών του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί καταδίκασε τις επιθέσεις των Τούρκων, την ώρα που τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες νεκρών αμάχων και μεγάλων καταστροφών σε χωριό που βρίσκεται στις παρυφές της οροσειράς Καντίλ, στα βόρεια της χώρας.

Μάλιστα, το γραφείο του Μπαρζανί ζήτησε από τους μαχητές του PKK να απομακρυνθούν από τις κουρδικές περιοχές, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές αμάχων. Σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχους, τουλάχιστον έξι πολίτες έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους από τις τουρκικές επιδρομές, ανάμεσά τους και γυναίκες. Αργά χθες το βράδυ, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αυτές τις πληροφορίες για τον θάνατο αμάχων.

Τουρκία: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τους Κούρδους

Οι τουρκικές επιθέσεις δεν έμειναν αναπάντητες, καθώς χθες μέλη του PKK φέρονται να έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν ολοσχερώς φορτηγά που χρησίμευαν για να κρατήσουν κλειστό έναν δρόμο στην ανατολική Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε κουρδικές και τουρκικές δυνάμεις.



Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν μόνο στην περίπτωση που οι δυνάμεις του PKK απομακρυνθούν από την Τουρκία. «Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να φύγουν από την χώρα οι ένοπλες ομάδες και παραδώσουν τα όπλα τους» είπε ο Νταβούτογλου και υπερτόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα κάνει πίσω την στιγμή που πέφτουν νεκροί Τούρκοι αστυνομικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου