Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αρχαίο ανάκτορο αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά 33 αιώνων



Το καλοκαίρι σκάβει, τον χειμώνα μελετά. Εδώ και τριάντα χρόνια, η δρ Μεταξία Τσιποπούλου, επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού, διενεργεί συστηματικές ανασκαφές στον Πετρά Σητείας.
Το φετινό καλοκαίρι «συνεχίσθηκε η ανασκαφή του Προ- και Παλαιοανακτορικού νεκροταφείου. Ερευνήθηκαν εν μέρει δύο νέα Παλαιοανακτορικά (Μεσομινωικά ΙΙ 1900-1800 π.Χ.) ταφικά κτίρια, με 5-7 δωμάτια το καθένα, στα βόρεια του νεκροταφείου, και τμήμα ενός Πρωτομινωικού ΙΙ (2400-2200 π.Χ.) ταφικού κτιρίου στα νότια του νεκροταφείου».

Φέτος, τελείωσε η ανασκαφή «του εκτεταμένου Παλαιοανακτορικού Χώρου Τελετουργιών 2, στο βόρειο τμήμα του νεκροταφείου (έκτασης 300 τ.μ.), επίσης με εξαιρετικά ευρήματα, κυρίως αγγεία και τμήματα ειδωλίων, ενώ ερευνήθηκε το εσωτερικό του μεγάρου του 12ου αιώνα π.Χ. και αποκαλύφθηκαν τμήμα της πλακόστρωσης του δαπέδου και κτιστές βάσεις κιόνων. Από την ίδια Υστερη Εποχή του Χαλκού ανασκάφθηκαν εν μέρει τμήματα δύο μεγάλων κτισμάτων, για την κατασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί λαξευτοί ασβεστολιθικοί δόμοι προερχόμενοι από το ανάκτορο και τον παλαιότερο οικισμό του Πετρά. Ο ένας από τους χώρους αυτούς ήταν αποθήκη πίθων. Η αποκάλυψη του οικισμού συνεχίζεται μεθοδικά.

Η κ. Τσιποπούλου σημειώνει πως το αρχαιολογικό πάρκο του Πετρά, επισκέψιμο από το 2006, απέχει δύο χιλιόμετρα από τη σύγχρονη πόλη. Το μνημειακό σύνολο περιλαμβάνει το αρχαιότερο ανάκτορο στην ανατολική Κρήτη (1900-1450 π.Χ.), με το καλύτερα σωζόμενο αρχείο κρητικής ιερογλυφικής, καθώς και επιγραφές Γραμμικής Α’, τμήματα οικισμών χρονολογούμενων από την Τελική Νεολιθική (3300-3000 π.Χ) έως την Υστερομινωική ΙΙΙΓ (1200-1100 π.Χ.), αλλά και νεκροταφείο της Μέσης Βυζαντινής εποχής 11ος-13ος αι. μ.Χ). Από το 2005 ανασκάπτεται εκτεταμένο ασύλητο νεκροταφείο της Προ- και Παλαιοανακτορικής περιόδου (2500-1800 π.Χ.).
Ο Πετράς τεκμηριώνει σπάνια ιστορική συνέχεια με τις μετακινήσεις των οικισμών μεταξύ δύο γειτονικών λόφων. Το νεκροταφείο είναι από τα μεγαλύτερα της Κρήτης αυτής της εποχής και περιλαμβάνει τάφους-οικίες, οι οποίοι, όπως δείχνουν τα ευρήματά τους, ανήκαν σε επιφανείς οικογένειες και είχαν πλούσια κτερίσματα, ειδώλια, αγγεία, κοσμήματα «και εντυπωσιακό αριθμό σφραγίδων από χαυλιόδοντες ιπποπόταμου και σκληρούς λίθους, αρκετές με ιερογλυφικές επιγραφές», αναφέρει η κ. Τσιποπούλου.
Οι χώροι τελετουργιών «περιείχαν τόνους κεραμικών ευρημάτων». Κοντά στην είσοδο του μεγάρου, που κτίστηκε τον 12ο αιώνα π.Χ. και ίσως είχε τελετουργική χρήση, ανασκάφθηκε μεγάλος λάκκος γεμάτος με αγγεία πόσεως, ενώ άλλος αντίστοιχος ανασκάφθηκε στα βόρειά του. Το νεκροταφείο του Πετρά μελετάται από διεθνή διεπιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν οι P. Betancourt, M. Clinton, Σ. Τριανταφύλλου, Ε. Νικήτα, Σ. Κιορπέ, Μ. Ρελάκη, Χ. Τσοράκη. O. Krzyszkowska, D. Rupp, H. Dierckx, Α. Σημαντηράκη-Grimshaw, Ελ. Νοδάρου, S. Ferrence, J. Muhly, A. Giumlia-Meir, Ε. Μαργαρίτη, Τ. Θεοδωροπούλου, Β. Ισαακίδου.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου