Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Aνατροπές-σοκ στην ασφάλιση.Σύνταξη στα 67 ανάλογα με την περιουσία.



Στα χέρια του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου βρίσκεται το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το Ασφαλιστικό, το οποίο περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές.
Μεταξύ άλλων προτείνεται εθνική σύνταξη βάσει εισοδήματος και αναλογική βάσει εισφορών. Το πόρισμα προτείνει επίσης βασική σύνταξη 360 ευρώ για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και θα χορηγείται στα 67, μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης και εκ νέου υπολογισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.


Προτείνονται επίσης:

- Συγχώνευση εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων, που κατόπιν θα μπουν όλα μαζί στο ΙΚΑ.
- Δεν προτείνονται οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις.
- Ατομικοί λογαριασμοί κεφαλαιοποίησης για τους νέους συνταξιούχους. (Οι εργαζόμενοι θα συσσωρεύουν σε εικονικές "ατομικές μερίδες" τις εισφορές όλου του εργασιακού τους βίου κι αυτές θα τοκίζονται με εικονικό επιτόκιο καθορισμένο από το κράτος).
- Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες που θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές  υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις.
- Φορολογικά κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση.
- Το τελικό ποσό της σύνταξης δεν θα είναι σταθερό, θα κυμαίνεται αναλόγως με το προσδόκιμο ζωής και το ποσοστό αναπροσαρμογής των συντάξεων.
- Προβλέπεται αυτόματος μηχανισμός περικοπών, στην περίπτωση που δημιουργηθούν ελλείμματα.

Η Επιτροπή Σοφών έχει θέσει θέμα εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, το πόρισμα αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο υπουργικό Συμβούλιο. Σε πρώτη φάση θα αποτελέσει βάση συζήτησης, καθώς υπάρχει χρόνος για την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου (εντός του Νοεμβρίου).

Στόχος του νέου ασφαλιστικού είναι να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω της στενότερης σύνδεσης των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια ακόμη και ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Με το προωθούμενο μέτρο θα αλλάξει ο ισχύον υπολογισμός της σύνταξης.

Ως 17 χρόνια αυξάνονται τα όρια ηλικίας ως το 2022

Από 6 μήνες έως 17 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους που μέχρι πριν από το τρίτο Μνημόνιο που "πέρασε" τον Αύγουστο, μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, νωρίτερα από τα 67 έτη.

Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αφορούν όσους συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος, οι οποίοι πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4336/2015 δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης.

Τα χρόνια εργασίας αυξάνονται δε, σταδιακά έως το 2022, προκειμένου να κλείσει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικία πριν από τα 67, ή πριν από τα 62 με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Στον πίνακα 1 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.
Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο, η 37ετία καθώς και όλοι όσοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας τα 62.

Στον πίνακα 2 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, είναι το 67ο έτος, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου