Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Τρ. Αλεξιάδης: Θα φορολογήσουμε τα ακίνητα των Ελλήνων στο εξωτερικό



Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα εξήγγειλε, σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Επιχείρησε ακόμη να διαψεύσει τα σενάρια περί φορο-καταιγίδας και διαβεβαίωσε ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία θα γίνονται μέσω διαλόγου. "Το τι θα γίνεται στα θέματα της φορολογίας είναι συγκεκριμένο. Κινούμαστε στo πλαίσιο μίας συγκεκριμένης συμφωνίας", σημείωσε.
Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

- Πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας.
Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε το 2014 ποσό ύψους 24 εκατ. ευρώ για μισθώματα, όταν έχει στην ιδιοκτησία τεράστιο αριθμό ακινήτων.
- Στην υλοποίηση προγραμματικών συμφωνιών σε βάθος δεκαετίας σχετικά με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.
- Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και εναρμόνιση έως το Σεπτέμβριο του 2016 των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς.
"Δεν μιλάμε για την κατάργηση του συστήματος προσδιορισμού των αξιών. Θα αντιγράψουμε αυτό που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έχουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών που θα είναι πιο κοντά στις τιμές αγοράς", ανέφερε.
- Την έναρξη εφαρμογής του Περιουσιολογίου το Νοέμβριο του 2015.
- Την επιβολή φορολογίας σε ιδιοκτήτες με ακίνητα στο εξωτερικό.
"Είναι άδικο ένας πολίτης που έχει αυτή τη στιγμή ένα ακίνητο αξίας 50.000 - 60.000 ευρώ για να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του να πληρώνει φόρο, ενώ ένας άλλος πολίτης που έχει ένα ακίνητο στο Λονδίνο αξίας 5 και 6 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ", σημείωσε.
- Πλήρης μηχανογράφηση των Εφοριών με το κλείσιμο των ΔΟΥ, μέσα στο 2016, για το κοινό.
Θα "εξυπηρετούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω τηλεφωνικών κέντρων και διαδικτύου. Το προσωπικό που θα απελευθερωθεί, θα ασχοληθεί με τις παλαιές εκκρεμείς υποθέσεις", ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.
- Η μεταβίβαση των ακινήτων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της δημιουργίας ειδικής φόρμας στο Taxisnet, το συμβόλαιο θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στην Εφορία. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το χειρόγραφο σύστημα επιτρέπει να χάνονται μεγάλα ποσά από τη φοροδιαφυγή.
Ακίνητα στο Λονδίνο
Σε σχέση μάλιστα με περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων ιδιοκτητών στο Λονδίνο, στα χέρια των φορολογικών αρχών φέρονται να υπάρχουν λίστες με πάνω από 3.000 ακίνητα, τα οποία δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τον "οδικό χάρτη" για την εφαρμογή της φορολόγησης των εκτός Ελλάδας περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για λίστες που είχαν αποσταλεί από τις βρετανικές φορολογικές αρχές σε ανταπόκριση παλαιότερου ελληνικού αιτήματος.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αμφιβολία τους σχετικά με το εάν θα ήταν εφικτή η φορολόγηση των ακινήτων στο εξωτερικό λόγω του ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διακρατική ανταλλαγή στοιχείων, εγχείρημα με σημαντικό βαθμό δυσκολίας.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου