Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή για τις καταστροφές από επαναλαμβανόμενες χαλαζοπτώσεις σε χωριά της Βεγορίτιδας



Οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας στην Π.Ε.Πέλλας βρέθηκαν και πάλι ανυπεράσπιστοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης το βράδυ των εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη και επλήγησαν οι καλλιέργειές τους εκ νέου μέσα στο 2015.
Πιο συγκεκριμένα οι επαναλαμβανόμενες χαλαζοπτώσεις το βράδυ της 20/9/2015 στα χωριά της περιοχής Άρνισσα, Ξανθόγεια, Παναγίτσα, κ.ά. προξένησαν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στην αναμενόμενη σε λίγες μέρες συγκομιδή Μήλων.

Το χαλάζι παράλληλα με τη σφοδρότατη καταιγίδα και τους ογκώδεις χείμαρρους προκάλεσε μεγάλες καταστροφές λίγο πριν τη συγκομιδή στα Μήλα, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο για την επόμενη χρονιά. με το ξερίζωμα δένδρων, αλλά και γκρέμισμα φυτειών σε σχήμα «παλμέτας».
Οι δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για το δεύτερο κτύπημα στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.
Με το 3ο Μνημόνιο, που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισε μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, θα ενισχύσει την άγρια φοροληστεία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Θα φορολογηθούν με αύξηση της άμεσης φορολογίας από 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ και με αύξηση της προκαταβολή φόρου από 55% στο 100%. Φοροληστεία με τα τεκμήρια διαβίωσης ακόμη και αν δεν έχουν εισοδήματα οι αγρότες, με κατάργηση της φοροαπαλλαγής των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ, με κατάργηση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, με αύξηση του αγροτικού ρεύματος, αλλά και του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από το 13% στο 23%, με μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τη στιγμή που πάνω από 250.000 αγρότες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ παραμένοντας ανασφάλιστοι, κλπ.
Οι μικρομεσαίοι φρουτοπαραγωγοί της Πέλλας, όπως και συνολικά οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας μας, είναι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, δεν έχουν καμιά προστασία τους εισοδήματός τους. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό τους εισόδημα, που δέχεται απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από τις απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κλπ.), από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, που κάνουν την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στα χωριά Άρνισσα, Ξανθόγεια, Παναγίτσα στην περιοχή Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας στην Π.Ε. Πέλλας με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
  • Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου