Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αντιπαράθεση Σόιμπλε με φοιτητές για ελληνική κρίση



Η κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό ήταν τα βασικά θέμα συζήτησης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, που προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και των φοιτητών.
"Τι έχετε να πείτε για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, που οφείλονται στην πολιτική λιτότητας για την οποία ευθύνεστε εσείς;" ρώτησε τον Γερμανό υπουργό ένας φοιτητής καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Handelsblatt.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μια Γερμανίδα φοιτήτρια ρώτησε τον Σόιμπλε αν συνδέεται το εμπόριο όπλων της Γερμανίας με την προσφυγική κρίση. Εκτιμάται ότι τα όσα είπε ο Γερμανός υπουργός σχετικά με τα υψηλά ελλείμματα της Ελλάδας πριν από το ξέσπασμα της κρίσης και το γεγονός ότι "κανείς ιδιώτης δεν θέλει να επενδύσει" στη χώρα χωρίς όρους, προκάλεσαν τους φοιτητές.
Η αντίδραση του Γερμανού υπουργού ήταν έντονη όταν μια φοιτήτρια τον ρώτησε: "Σίγουρα έχετε δίκιο να αναφέρεστε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όμως δεν ακολουθήσατε μια τιμωρητική ρητορική και ένα παιχνίδι κατηγοριών;"
"Δεν θα βρείτε ούτε μία φράση με την οποία η καγκελάριος ή εγώ κατηγορήσαμε τους Έλληνες" είπε με ψυχραιμία ο Βολ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι καταβλήθηκαν πολλές προσπάθειες να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, όμως τίποτε μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα ξέσπασε και συνέστησε στη φοιτήτρια, ότι "καλύτερα" να ασχοληθεί με τη χώρα της. Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε πριν από χρόνια ότι "δεν πρέπει να στέλνουμε τους πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, διότι εκεί δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι για την ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών", συνέχισε και κατέληξε φωνάζοντάς της "ντροπή σας!"
Όταν η συζήτηση στράφηκε στην προσφυγική κρίση η στάση του Γερμανού ήταν πιο ήρεμη. Ερωτηθείς πόσους πρόσφυγες μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη απάντησε: "Η Ευρώπη συνολικά μπορεί να αποφασίσει. Για παράδειγμα εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε ένα εκατομμύριο και μετά να τους μοιράσουμε σε διάφορες χώρες". Και συνέχισε κάνοντας λόγο για την ανάγκη κοινής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι κανείς δεν επιθυμεί να κλείσουν τα σύνορα ώστε "κανείς να μην μπορεί να περάσει".
Ο Γερμανός υπουργός παραδέχθηκε ότι γίνονται και λάθη και επεσήμανε ότι δεν είναι σωστό οι προσπάθειες για μια κοινή πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης να "ξεκινούν με το μοίρασμα των προσφύγων". Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γερμανία "εύθραυστη και νευρική", καθώς "κάθε ημέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας δεχόμαστε όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο".
"Το να σώσουμε έναν άνθρωπο που διακινδυνεύει τη ζωή του στη θάλασσα, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή αξία" τόνισε.
megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου