Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της ΠΚΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας



Με κεντρικό θέμα «Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία» τιμάται και φέτος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου. Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την επέτειο ανακοινώνει τα εξής:
Η ψυχική υγεία περιλαμβάνεται στον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγεία. Κατά τον ΠΟΥ υγεία είναι: «Η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας».
Το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πήραν από κοινού την πρωτοβουλία, να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι: «Αξιοπρέπεια στην ψυχική υγεία».
Οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες σε παγκόσμιο επίπεδο υπόκεινται σε διακρίσεις και ζουν στιγματισμένοι και περιθωριοποιημένοι με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη, όταν η προσφερόμενη ποιότητα περίθαλψης είναι κακή, λόγω πεπαλαιωμένων δομών, της έλλειψης ειδικευμένων επαγγελματιών υγείας και της δύσκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Η φετινή επέτειος αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση του κοινού και στον προσανατολισμό των πολιτικών υγείας στο τι μπορεί να γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με ψυχικές παθήσεις μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια, σεβασμό των δικαιωμάτων τους και δίκαιη μεταχείριση.
Οι ψυχικές διαταραχές περιλαμβάνουν την κατάθλιψη τη διπολική συναισθηματική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και άλλες ψυχώσεις, την άνοια, τη νοητική υστέρηση και τις αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός.
Το παγκόσμιο φορτίο των ψυχικών διαταραχών συνεχίζει να αυξάνεται με σημαντικές επιπτώσεις, εκτός από την υγεία των πληθυσμών, στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών πάσχουν από κατάθλιψη. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες.
  • 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διπολική συναισθηματική διαταραχή.
  • Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, που επηρεάζει περίπου 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
  • Η άνοια προσβάλλει πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Τα Συστήματα Υγείας δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη επαρκώς ως προς την επιβάρυνση από τις ψυχικές διαταραχές. Το χάσμα μεταξύ της ζήτησης για θεραπεία και της δυνατότητας παροχής της είναι μεγάλο.
Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος 76% - 85% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές δε λαμβάνουν καμία θεραπεία .Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, μεταξύ 35% και 50% των ατόμων με ψυχικές διαταραχές είναι στην ίδια κατάσταση.
Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, λιγότεροι από το 50% όσων πάσχουν από κατάθλιψη ζητούν ιατρική βοήθεια. Ποσοστό 10% με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.
Ο ΠΟΥ στην 66 η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία με τέσσερις βασικούς στόχους ως το 2030: Ευελιξία υπηρεσιών υγείας, στρατηγικές πρόληψης, αποτελεσματική πολιτική και ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου