Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ισόβια για μίζες στα εξοπλιστικά στον κολλητό του Τσοχατζόπουλου



Ισόβια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Ιωάννη Σμπώκο, πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής 2».
Ο κ. Σμπώκος, ο οποίος ήδη μετράει μία πρωτόδικη καταδίκη σε κάθειρξη 16 ετών για συμμετοχή στην υπόθεση με τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ παράλληλα εμπλέκεται και στη δικογραφία για την προμήθεια των TOR M-1 (και πάλι επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου),
κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε απιστία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στους συγκατηγορουμένους του, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και τον Νίκο Λεονταρίτη, στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 20 ετών, αντίστοιχα, αναγνωρίζοντάς τους τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ενώ ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται επιπλέον με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ζήτησαν αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να δικαστούν για την υπόθεση αυτή σε δεύτερο βαθμό.

Με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι ευθύνες του τότε υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων είχε ζητήσει από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Καρκαμπούνα, η οποία κατά την πολύωρη εισήγησή της αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα του συστήματος «Ερμής», για το οποίο ακόμα και μάρτυρες έχουν υποστηρίξει πως δεν λειτουργούσε.

Μιλώντας, δε, για το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν σε μίζες σε διάφορα προγράμματα που ζημιώνουν το Δημόσιο, η εισαγγελέας εφετών είπε ότι «το ποινικό δίκαιο δεν μπορεί να λύσει τα φαινόμενα διαφθοράς, μπορεί όμως να τα καταστείλει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης Άκη Τσοχατζόπουλου αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά την εισαγγελική εισήγηση, αφού, σύμφωνα με την κατηγορία, αυτός τέλεσε την απιστία. Ωστόσο, δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για το εν λόγω αδίκημα, καθώς σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχει παραγραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη σύμβαση του 1999 ήταν η πρώτη υπόθεση για την οποία είχε κατηγορηθεί ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας, καθώς είχε βρεθεί σε λογαριασμό του το ποσόν των 500.000 ευρώ που σχετίζεται κατά τη δικογραφία με την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής 2» για επέκταση τηλεπικοινωνιακού προγράμματος του στρατού που είχε ανατεθεί στη Siemens.

Για αυτήν την υπόθεση ο Α. Κάντας είχε αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Αργότερα βέβαια κρίθηκε προφυλακιστέος για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για τα περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του στη Σιγκαπούρη και σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων από το ΥΠΕΘΑ.

Στην απολογία του ομολόγησε την εμπλοκή του και έδωσε στοιχεία και για άλλες χρυσές μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ κίνησε τις διαδικασίες για την επιστροφή, όπως κι έγινε, στο Δημόσιο μεγάλου μέρους των εισπραχθέντων από τον ίδιο παράνομων χρημάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιω. Σμπώκου για να του δοθεί αναστολή, χαρακτηρίζοντάς το ως «μη νόμιμο».

Αντίθετα, έκανε δεκτά τα αιτήματα των Κάντα και Λεονταρίτη, και χορήγησε αναστολή στην έφεσή τους.

Στους εν λόγω καταδικασθέντες επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους τρεις και δύο φορές τον μήνα αντίστοιχα, καθώς και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Τέλος, επέβαλε τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για μία δεκαετία.

Αποζημίωση - μαμούθ

Αποζημίωση - μαμούθ επιδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας υπέρ του Δημοσίου στους τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση του «ΕΡΜΗΣ 2».

Το δικαστήριο επέβαλε στον άλλοτε γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Νίκο Λεονταρίτη να καταβάλουν συνολικά ποσό 25 εκ. ευρώ για τη ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από την επίμαχη σύμβαση του προγράμματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού.

Επιπλέον, ο καθένας από τους τρεις καταδικασθέντες θα πρέπει να δώσει 500.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από τις πράξεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου