Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Eδώ και τώρα πλειστηριασμούς Α κατοικίας,απαιτούν οι δανειστές



Το καυτό θέμα των πλειστηριασμών  το βασικό αντικείμενο της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των θεσμών καθώς αυτό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για να βγει λευκός καπνός στο Eurogroup της Δευτέρας.
Οι επαφές των δυο πλευρών είναι συνεχείς με την ελληνική πλευρά να αναδεικνύει την πολιτική σημασία του θέματος. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κάτω από την «ομπρέλα» του αναθεωρημένου νόμου Κατσέλη να υπαχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών ενώ από την άλλη πλευρά, οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους ότι πρέπει να
προστατευθούν ελάχιστοι, πρακτικά όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Οι δανειστές μπήκαν στις διαπραγματεύσεις να τεθεί ως όριο αντικειμενικής αξίας για προστασία από τον πλειστηριασμό κατά ανώτατο όριο οι 120.000 ευρώ (σ.σ. στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για 60.000 ευρώ), να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο έως 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.197 ευρώ για ζευγάρι και επιπλέον 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία τέκνα και το συνολικό χρέος του δανειολήπτη να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η αντικειμενική αξία του ακινήτου να φθάνει τις 200.00 ευρώ για άγαμο, τις 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά της 325.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η ελληνική πλευρά προτείνει αυτό να φθάνει τις 35.000 ευρώ (οικογενειακό) και οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη να μην ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των δανειστών μόλις το 17,3% των οφειλετών.

Βασική διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% των δανειοληπτών.

Η σημασία που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα είναι τέτοια που στη διαπραγμάτευση έχει εμπλακεί και ο πρωθυπουργός. Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ η οποία (εκτός από προσφυγικό) θα καλύψει και το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Στο επίκεντρο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τίθενται τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και οι 100 δόσεις. «Δεν αποσύρουμε το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», λένε, παραπέμποντας στον νόμο Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς. Αυτό, εξηγούν, θα γίνει μόνο όταν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει τα όρια προστασίας που έχουν παρουσιάσει οι εκπρόσωποι των εταίρων, τόσο ως προς τις αντικειμενικές αξίες, όσο και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια.

Η προεργασία έγινε το προηγούμενο διήμερο μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, του οποίου η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε (και) ως προπομπός της έλευσης Γιούνκερ «λίαν συντόμως».

Και με Ολάντ-Μέρκελ, «αν χρειαστεί»

Σε δεύτερο χρόνο, «εάν κριθεί αναγκαίο», ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει και με τον Φρ. Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ. Υπενθυμίζεται και η υποστηρικτική στάση του Γάλλου προέδρου στην προστασία της πρώτης κατοικίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, λέγοντας μάλιστα πρώτος ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συζητήσουν εκ νέου το θέμα.

Εν τω μεταξύ πάντως πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας, δεδομένου ότι δεν έχουν κλείσει τα θέματα. Νωρίτερα από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών η Άνικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος της Κομισιόν, είχε δηλώσει πως το Eurogroup θα είναι άλλη μία ευκαιρία για μία αποτίμηση της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου