Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Από τις φυλακές Τρικάλων στο control room του CERN



Στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Τρικάλων συμβαίνουν σπουδαία πράγματα και αποδεικνύουν πως λίγοι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν τη διαφορά.Ο επικεφαλής του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Τρικάλων, Βασίλης Παππάς έχει θέσει τον εαυτό του και το Κέντρο στην υπηρεσία της...ανθρωπιάς.Περνώντας πολλές φορές τις πόρτες των Φυλακών και να μεταφέρει γνώσεις, εικόνες και ανθρωπιά στους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Τρικάλων -με τη στήριξη της Διεύθυνσης των φυλακών- προετοίμασε ένα ξεχωριστό project:

«Απόδραση» στο CERΝ!
Ο διευθυντής του ΕΚΦΕ οργάνωσε να  παρακολουθήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης την ξενάγηση στο Επιστημονικό Kέντρο, όπως πραγματοποιείται σε πολλά σχολεία της χώρας.
Ετσι την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου οι περίπου 50 μαθητές από 22 εως 55 ετών ξεναγήθηκαν εικονικά  στο CERN στη Γενεύη.   
Πριν από την ξενάγηση έγινε μια εκλαϊκευμένη εισαγωγή στην κοσμολογία.
Οι ερωτήσεις πολλές και κυρίαρχη : υπάρχει ζωή σε άλλον πλανήτη; 
Την ξενάγηση έκαναν έλληνες - στελέχη του CERN που υποδέχθηκαν θερμά τους κρατούμενους που δεν ήταν μόνο έλληνες. Είχαν λοιπόν φροντίσει να είναι μαζί τους και άλλοι επιστήμονες ένας Πακιστανός κι ένας Παλαιστίνιος που έκαναν την ξενάγηση στα νούρντου και στα αραβικά.
Εκτός από τους Ελληνες και Αλβανούς κρατούμενους στην τάξη του σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας υπάρχουν Πακιστανοί, Μπανγκλαντεσιανοί, Ινδοί, Μαροκινοί, Αλγερινοί, Ρουμάνοι και Βούλγαροι.
Ο αποχαιρετισμός άκρως συγκινητικός: ένας από τους κρατούμενους έπαιξε στην κιθάρα του το «Imagine» του Τζον Λένον.
 Εργαστήριο γνώσης και ανθρωπιάς  
Λίγες μέρες νωρίτερα η φυλακή των Τρικάλων είχε γίνει  ...εργαστήριο καθώς η Διεύθυνση επέτρεψε για πρώτη φορά να εγκατασταθεί μια ηλεκτροστατική μηχανή με τα παρελκόμενά της κι ένας σωλήνας Brown για να δουν οι μαθητές δέσμες ηλεκτρονίων και πως γίνεται η εκτροπή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου