Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες, το παρασκήνιο της συνάντησης με Τσίπρα



Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού κλάδου παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολ. Γεροβασίλη «είναι σαφής η δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες».
Συγκεκριμένα για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση γνωστοποίησε πως πρόκειται να λάβει μέτρα όπως πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021
και κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
Τέλος, αναφέρθηκε στη θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό.
Αναφορικά με το φορολογικό η κυβέρνηση διεμήνυσε πως θα υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Τέλος, η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων (επισυνάπτεται σχετικό αρχείο) που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
Εντονο παρασκήνιο πίσω από την επιλογή των συνομιλητών Τσίπρα 
Οι διαφωνίες των αγροτών με την κυβέρνηση εκδηλώθηκαν προτού καν ξεκινήσει ο πολυαναμενόμενος διάλογος. Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων αποχώρησαν δυσαρεστημένοι από τον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς τα πέντε μέλη τους που είχαν ψηφιστεί για να τους εκπροσωπήσουν στον διάλογο, απερρίφθησαν από τον πρωθυπουργό, κ. Αλεξη Τσίπρα. «Καταγγέλλουμε τη σημερινή συνάντηση που γίνεται με τον Πρωθυπουργό γιατί παράφορα παραβιάζονται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Είναι πρωτοφανές για εμάς μια πενταμελή επιτροπή εκλεγμένη από τα μπλόκα μας και εκλεγμένη με πάρα πολύ κόπο και δυσκολία να μην μπορέσει να παραστεί σήμερα αντιπροσωπευτικά, γεωγραφικά αλλά και κλαδικά σήμερα στον Πρωθυπουργό. Αυτό το περιμέναμε από άλλα καθεστώτα, όχι από αυτά» δήλωσε με πικρία ο κ. Χρήστος Γκόντιας μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων δήλωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Μαξίμου ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται να συνομιλήσει με φορείς και επέλεξε πέντε άτομα, που είχαν υπογράψει ως εκπρόσωποι μπλόκων το ψήφισμα που του είχε επιδοθεί την 15η Φεβρουαρίου. Τα μέλη, όμως, του Πανελλήνιου Συντονιστικού, μεταξύ των οποίων και όσοι επελέγησαν ως συνομιλητές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Εν συνεχεία, θα συναντηθούν με τους προέδρους άλλων κομμάτων, αρχής γενομένης με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίστοιχα, για «αποκλεισμό από τον διάλογο» κάνουν λόγο και οι Νέοι Αγρότες. «Δυστυχώς για μια άλλη φορά η κυβέρνηση δεν θέλει τον διάλογο», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι το Μαξίμου «έριξε πόρτα» στους νέους αγρότες. Φημολογείται, επίσης, ότι «λογοκρισία» έγινε και στη λίστα των αντιπροσώπων από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες, ήδη ένα 24ωρο νωρίτερα. Δύο εκ των εκπροσώπων κρίθηκαν ακατάλληλοι, με τον έναν να ισχυρίζεται ότι αποπέμφθηκε, επειδή κατήγγειλε τη στάση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισήμως, το Μαξίμου αρνείται ότι επεδίωξε να ορίσει εκείνο τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών για διάλογο δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι τα 68 μπλόκα της Νίκαιας δεν συμμετέχουν στη σημερινή συζήτηση. Ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» η πρόταση για συνάντηση των εκπροσώπων της Νίκαιας την Τρίτη με τον πρωθυπουργό.
Τσίπρας: Kαλή βάση για διάλογο τα αιτήματα των αγροτών
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αιτήματα και τις προτάσεις των αγροτών έκανε λόγο για μια καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό.
Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «είναι πραγματικά ανοιχτός για  έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και να ακούσει με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις των αγροτών», καθώς όπως ανέφερε «έχει ήδη δει ότι τα αιτήματα είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου