Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Γιούνκερ προς Τσίπρα: Κάνεις καλή δουλειά με το προσφυγικό, συνέχισε



Με το μήνυμα «κάνεις καλή δουλειά στην προσφυγική κρίση, συνέχισε», υποδέχτηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο Πέμπτη. «Τα ανοιχτά σύνορα είναι κατάκτηση των Ευρωπαϊκών λαών», πρέπει να σταματήσουν «οι πνιγμοί στον Αιγαίο κι όχι να κλείσουν τα σύνορα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με το μήνυμα «κάνεις καλή δουλειά στην προσφυγική κρίση, συνέχισε», υποδέχτηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο στη βελγική πρωτεύουσα, όπου η προσφυγική κρίση και ο ρόλος της Ελλάδας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική «Bild», ο κ. Γιούνκερ έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, δηλώνοντας αντίθετος στο κλείσιμο συνόρων και τονίζοντας ότι αυτό δεν συνιστά λύση για την προσφυγική κρίση.

«Τα ανοιχτά σύνορα είναι κατάκτηση των Ευρωπαϊκών λαών», πρέπει να σταματήσουν «οι πνιγμοί στον Αιγαίο κι όχι να κλείσουν τα σύνορα», δήλωσε από την πλευρά του στο Twitter o κ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής εκπροσωπεί «με υπερηφάνεια την Ευρώπη του ανθρωπισμού, που έσωσε ένα εκατομμύριο ζωές το 2015» και τους έλληνες νησιώτες «που σώζουν παιδιά με αυταπάρνηση».

«Μαζί θα κρατήσουμε ασφαλή και ανοικτή την δημοκρατική Ευρώπη στην οποία ελπίζουν οι κατατρεγμένοι για να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς», συμπλήρωσε.

Μήνυμα ότι το σφράγισμα συνόρων δεν πρόκειται να λύσει ούτε στο ελάχιστον την προσφυγική κρίση έστειλε χθες Τρίτη από την Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ κατά του κλεισίματος συνόρων έχει ταχθεί και η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και έχει αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο, δήλωσε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«O πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας πως για την αντιμετώπιση τής προσφυγικής κρίσης απαιτείται ευρωπαϊκή λύση και η κάθε χώρα να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.

Επίθεση στους ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους κατηγόρησε για υποκρισία και ψέματα σε βάρος της Ελλάδας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, εξαπέλυσε από την πλευρά του ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, με δηλώσεις του στο BBC.

«Αυτή η συζήτηση ότι δεν ελέγχουμε τα σύνορά μας, αυτό είναι ψέμα», δήλωσε ο κ. Μουζάλας.

Τα πιο σκληρά λόγια του υπουργού ήλθαν ως απάντηση στο σενάριο σφραγίσματος των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, λύση που υποστηρίζουν ως «σχέδιο Β» ανατολικοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία.

«Είναι η Ελλάδα ο εχθρός της Ευρώπης; Είναι οι πρόσφυγες ο εχθρός;», διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Μουζάλας. «Εάν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το δηλώσει ανοιχτά».

Από την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει στη χώρα μας προθεσμία τριών μηνών ώστε να τακτοποιήσει περίπου 50 προβλήματα στην καταγραφή, τη δακτυλοσκόπηση και την φιλοξενία των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος αποπομπής από τη Ζώνη Σένγκεν για έως και δύο χρόνια.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα έργα σε τέσσερα από τα κέντρα καταγραφής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το πέμπτο και τελευταίο Hotspot στην Κω θα τεθεί σε λειτουργία έως την Κυριακή.

Πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου