Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Όπου φύγει-φύγει οι Ρώσοι από τη Συρία.



Από τη συριακή βάση του Χμεμίμ αποχώρησε η πρώτη ομάδα ρωσικών μαχητικών, στο πλαίσιο της σταδιακής απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από την «ενεργό δράση» στη Συρία που αποφάσισε το Κρεμλίνο.Χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα, ελπίζοντας στις (εξαιρετικά αβέβαιης έκβασης) έμμεσες συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ στη Γενεύη.Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανοιχτά την έκπληξή τους για αυτή την εξέλιξη και δήλωσαν στο
Reuters ότι δεν υπήρχε προειδοποίηση από τον Ρώσο πρόεδρο, ότι θα ζητήσει να ξεκινήσει η απόσυρση των στρατευμάτων της Μόσχας από τη Συρία.
Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη έως τώρα ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζει την απόσυρση των δυνάμεων της Ρωσίας.
To μεσημέρι της Τρίτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως η πρώτη ομάδα αεροσκαφών ξεκίνησε «το ταξίδι της επιστροφής» από τη βάση στη Συρία.
Στην ομάδα περιλαμβάνονται και μαχητικά Sukhoi 34, το πλήθος των οποίων δεν διευκρινίστηκε, συνοδευόμενα από μεταγωγικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Ορισμένα θα κάνουν στάση ενδιάμεσα σε αεροδρόμια στη ρωσική επικράτεια, αναφέρθηκε.
Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που ανέφερε πως προέρχονταν από την απογείωση των Sukhoi κατά την αποχώρησή τους.
Εκτιμάται ότι η ρωσική αεροπορία είχε αναπτύξει πάνω από 50 μαχητικά και ελικόπτερα στο Χμεμίμ. Η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο για σταδιακή απόσυρση δεν διευκρίνισε πόσες δυνάμεις θα μείνουν – ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Άνω Βουλής Βίκτορ Οζέροφ εκτίμησε πως περίπου χίλια μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα μείνουν στη Συρία.
Η Μόσχα συγχρόνισε την ανακοίνωση της σταδιακής απόσυρσης με την επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών για το Συριακό στη Γενεύη. Το Κρεμλίνο ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη επειδή η ρωσική αποστολή «εκτέλεσε τον σκοπό της» και έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του συριακού καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου