Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Οδυνηρός συμβιβασμός στο ασφαλιστικό.Άγριο ψαλίδι στις επικουρικές και βασική σύνταξη.



Σημεία συμφωνίας σε όλα τα μεγάλα θέματα του ασφαλιστικού προέκυψαν κατά τη σημερινή συνάντηση διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς.«Υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα και ελπίζω να κλείσουμε την διαπραγμάτευση στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των
εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, η αρχιτεκτονική του συστήματος.

Κατά πληροφορίες πρόοδος καταγράφηκε τόσο στο θέμα της δομής του συστήματος όσο και στα ποσοστά αναπλήρωσης και στο θέμα της αύξησης των εισφορών.

Πηγές αναφέρουν ότι  σήμερα για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μερικής αύξησης των εισφορών. Εθεσαν ως προϋπόθεση, όμως, ότι θα υπάρξουν και υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, για πρώτη φορά δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των δανειστών για αύξηση εισφορών -μικρή όμως- ενώ πρόοδος καταγράφηκε και στο θέμα της δομής του συστήματος (δηλ. της εθνικής σύνταξης), καθώς στα ποσοστά αναπλήρωσης. Από την άλλη πλευρά η ελληνική πλευρά φέρεται να υποχώρησε εν μέρει στο θέμα μείωσης των επικουρικών συντάξεων.

Ειδικότερα, οι δανειστές για πρώτη φορά φέρονται να συμφώνησαν να υπάρξει μικρή της τάξης του 1% αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Για ζήτημα της εθνικής σύνταξης φαίνεται ότι ο κοινός τόπος βρίσκεται στο να παραμείνει στα 384 ευρώ για τα 20 χρόνια ασφάλισης, αλλά να μειωθεί, το πιθανότερο στα 300 ευρώ, για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τα 20.

Αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δέχονται τη βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μικρή μείωση των ποσοστών μέχρι τα 25 χρόνια ασφάλισης, για να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών.

Στο πλαίσιο του «αμοιβαίου συμβιβασμού», η ελληνική πλευρά μετά τις πιέσεις των δανειστών και την αποδοχή από μέρους τους της αύξησης των εισφορών, φέρεται να συμφώνησε σε στοχευμένες περικοπές επικουρικών συντάξεων με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, υπό τον όρο ωστόσο ότι η όποια μείωση δεν θα έχει ως αποτέλεσμα το άθροισμα κύριας επικουρικής να είναι κάτω από μεικτά 1.300 - 1.400 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου