Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Αλβανία και Βουλγαρία κατεβάζουν στρατό στα σύνορα με την Ελλάδα.



Ανησυχία για επικείμενη εμφάνιση στα σύνορά τους προσφυγικών ροών προερχόμενων από την ανθρωποθάλασσα των εγκλωβισμένων στην ελληνική «δεξαμενή» προσφύγων/μεταναστών, μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διάδρομου, προκαλεί έντονη κινητικότητα στις όμορες χώρες στον Βορρά, που προχωρούν στη λήψη προληπτικών μέτρων οχύρωσης των μεθορίων τους με την Ελλάδα.
Η απελπισία των 42.000 ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα μεγαλώνει καθώς
ζουν άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό της Ειδομένης, μέσα στα λασπόνερα, τις ασθένειες και με το πέρασμα ερμητικά κλειστό και κατά συνέπεια αναζητούν νέες διαδρομές προς την Κεντρική Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό, η Αλβανία ζήτησε χθες και συμφώνησε για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοαλβανικών συνόρων με την παρουσία Ιταλών αστυνομικών, ενώ η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής. Την ίδια ώρα τα Τίρανα, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, στο περιθώριο της εξωθεσμικής διάσκεψης της Βιέννης ότι δεν βρίσκει «τον λόγο για τον οποίο θα πρέπει η Αλβανία να ανοίξει τα σύνορα», έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν από αύριο καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Ενώπιον του ενδεχομένου να στραφούν οι ροές προς την Αλβανία και από εκεί για την Ευρώπη μέσω Ιταλίας ή Μαυροβουνίου, οι ιταλικές Αρχές επέλεξαν να οργανώσουν από κοινού με τις αλβανικές, την «άμυνά» τους στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, δήλωσε πως «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής», για να προσθέσει πως «η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μια άλλη ροή».
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.
Οι επίσημες ανακοινώσεις ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» έκλεισε οριστικά, πάντως, δεν δείχνουν να πτοούν τους απελπισμένους πρόσφυγες που εξακολουθούν να συρρέουν πεζή στην Ειδομένη, αψηφώντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον εκεί καταυλισμό, τον οποίο επισκέφθηκε χθες και ενημερώθηκε από εκπροσώπους ΜΚΟ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ. Ούτε βέβαια τους διακινητές, όπως αποδείχθηκε από τη χθεσινή σύλληψη στο Ορμένιο Εβρου, δύο Βουλγάρων υπηκόων, που μετέφεραν στοιβαγμένους σε φορτηγό 39 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ. Τους είχαν παραλάβει στην ελληνική όχθη του ποταμού για να τους μεταφέρουν στη Βουλγαρία και να συνεχίσουν από εκεί προς την Ευρώπη.
Στον λασπότοπο της Ειδομένης θάβουν τα όνειρά τους
Σε έναν απέραντο λασπότοπο όπου 14.000 πρόσφυγες αναγκάζονται να θάψουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο έχει μετατραπεί η Ειδομένη. Οι συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό είναι επιεικώς άθλιες, καθώς η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει την κατάσταση σε οριακό σημείο και πλέον τίθεται κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων.
Και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική. Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.
Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.
Στελέχη ΜΚΟ στην Ειδομένη, σχολιάζοντας την επιμονή εκατοντάδων προσφύγων να μεταβούν, ακόμα και από τα γειτονικά κέντρα φιλοξενίας στα σύνορα, ενώ γνωρίζουν ότι δεν θα περάσουν στην ΠΓΔΜ, έλεγαν πως «δεν θέλουν να πιστέψουν ότι το ταξίδι τους μπορεί να τελειώσει εδώ, τρέφουν ελπίδες ότι μπορεί κάποια στιγμή να ανοίξουν». Το ίδιο πνεύμα επικρατεί και σ’ εκείνους που παραμένουν στην είσοδο της αγκαθωτής πύλης και γι’ αυτό δεν θέλουν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας, όπως τους προτείνουν οι Αρχές.
Οδοιπορικό της Deutsche Welle στην Ειδομένη
Τη δύσκολη καθημερινότητα των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη κατέγραψε και παρουσιάζει σε ρεπορτάζ το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, «Deutsche Welle».
Παρουσιάζει την κατάσταση στα σύνορα με τα Σκόπια. Αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι στη Ειδομένη. Στα πλάνα φαίνεται παντού λάσπη. Παρουσιάζονται άνθρωποι που προσπαθούν με τα αδιάβροχα να προστατέψουν τα υπάρχοντα τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου