Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«Βέτο» Κυριάκου στον Τσίπρα για ενδεχόμενο «βέτο» στην ΕΕ



Δεν συζητά τέτοια πρόταση για το Μεταναστευτικό ή ως συμψηφισμό με την αξιολόγηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Προειδοποίησε τους κυβερνώντες «να μην παίζουν στα ζάρια την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία, για να παραστήσουν πάλι τους σκληρούς διαπραγματευτές»
Διπλή αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην επιχειρήσει, αφενός, την άσκοπη υποβολή «βέτο» στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό και, αφετέρου, τον συμψηφισμό του κορυφαίου αυτού ζητήματος με την αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος.


Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί το γεγονός ότι έχει χαθεί πλέον ο έλεγχος με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές με αποτέλεσμα η εικόνα της χώρας να «προσομοιάζει, κάθε μέρα και περισσότερο, σε ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες στοιχειώδη ασφάλεια και στοιχειώδη ευημερία».

«Βουτηγμένη στα αδιέξοδα, που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση αφήνει κάποια υπονοούμενα για συμψηφισμό μεταξύ του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος και της αξιολόγησης του προγράμματος», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και επέσεισε τον «προφανή κίνδυνο να βρεθούμε ηττημένοι και στα δύο πεδία, υπονομεύοντας και άλλο την αξιοπιστία της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τους κυβερνώντες «να μην παίζουν στα ζάρια την εθνική
ασφάλεια και την κυριαρχία, για να παραστήσουν πάλι τους σκληρούς διαπραγματευτές
». Και έκανε πιο σαφή την αντίθεσή του στους φημολογούμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προσθέτοντας: «Οι απειλές για μονομερείς ενέργειες, veto και διάφορα άλλα, που ακούω, δεν ωφελούν. Εξάλλου οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού είναι ακόμα νωπές».


«Όχι βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες»
Θέτοντας σε αδρές γραμμές το πλαίσιο στο οποίο προτίθεται να κινηθεί και στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που θα συγκληθεί την Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία την απαίτηση να γίνουν χειρισμοί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και, κυρίως, ψυχραιμία. «Όχι βεβιασμένες και μονομερείς ενέργειες, που τελικά βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περισσότερο την αξιοπιστία της», είναι το μήνυμα που στέλνει προς την κυβέρνηση.     

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το σενάριο των κλειστών συνόρων «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία», αλλά ήταν προϊόν του ότι «δεν υπήρχε κανένα απολύτως επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισής του». Όπως είπε, οι κυβερνητικές ιδεοληψίες και αστοχίες διαμόρφωσαν την «εικόνα μιας αναξιόπιστης χώρας» και «έδωσαν την ευκαιρία στους γνωστούς ανθελληνικούς κύκλους να μας κουνάνε το δάκτυλο».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές ευθύνες και καθυστερήσεις στη διαχείριση του προβλήματος», συνέχισε, ενώ επανέλαβε με έμφαση την βούληση της ΝΔ να επιμείνει στη στάση της «εθνικής υπευθυνότητας» που, όπως είπε, ακολουθεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, εντός και εκτός Ελλάδας, με κύρια κατεύθυνση να υιοθετηθεί το επείγον εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που επιβάλλουν οι δύσκολες περιστάσεις.

Επεσήμανε ακόμη «τη γενναιοδωρία και τη συγκινητική αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες» και υπογράμμισε: «Με μια καλύτερη κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα είχε περιοριστεί. Η ανικανότητα, όμως, της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι προκλητική. Και, δυστυχώς, οι επιπτώσεις – ειδικά στα νησιά – στην τουριστική μας βιομηχανία, είναι πολύ βαριές. Και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται. Και πολύ φοβάμαι ότι, αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει άμεσα πορεία, το πρόβλημα θα οξυνθεί».

«Μοιραίος και άβουλος», αλλά και τροχονόμος της διαπλοκής
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, υπογραμμίζοντας: «Μοιραίος και άβουλος επαναλαμβάνει ακριβώς τα ίδια λάθη. Κόκκινες γραμμές ξεθωριάζουν, χωρίς όμως, από την άλλη, να υπάρχει και συμφωνία».

Σχολιάζοντας την τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΝΔ  την χαρακτήρισε «αποκαλυπτική, αλλά και εξόχως ανησυχητική». Όπως είπε, «είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τον έλεγχο, ακριβώς τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται, περισσότερο παρά ποτέ, αξιόπιστη ηγεσία, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

Μιλώντας ειδικότερα για τα ζητήματα της διαπλοκής, υπό το φως και των πρόσφατων αποκαλύψεων για τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον εκδότη Σταύρο Ψυχάρη, σχολίασε: «Ας πάψουν επιτέλους, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, να παριστάνουν τους ηθικούς, τους αναμάρτητους, τους δήθεν πολέμιους της διαπλοκής. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πια την αλήθεια. Αυτοί που διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι θα πολεμήσουν τα συμφέροντα, δεν είναι τίποτε άλλο απ’ ό,τι οι τροχονόμοι της νέας διαπλοκής».

Αναφερόμενος, τέλος, στο κόμμα του είπε: «Εμείς οφείλουμε, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, να αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια στους Έλληνες. Να τους ξαναδώσουμε μια αίσθηση πραγματικής ελπίδας σε μια καθημαγμένη κοινωνία. Οφείλουμε να ξαναενώσουμε τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες  σήμερα ψάχνουν αγωνιωδώς από κάπου να πιαστούν.  Στα ψέματα και στην ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Τσίπρα, εμείς θα αντιπαρατάξουμε την αλήθεια και την αποτελεσματικότητα».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου