Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Βούτσης: Τον Ιούλιο θα συζητηθεί στη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου



Στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, την Συνταγματική αναθεώρηση αλλά και στις προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο της καλύτερης κοινοβουλευτικής λειτουργίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Τον προσεχή μήνα θα συζητηθεί στη Βουλή η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με σκοπό να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές μετά από 3 χρόνια, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική.


«Η κυβέρνηση εργάζεται για να λυθεί αυτό το θέμα το καλοκαίρι. Το εκλογικό σύστημα θα συζητηθεί τον προσεχή μήνα, θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση ώστε ο εκλογικός νόμος να έχει την Συνταγματική βάση ώστε να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση για δημοψηφίσματα, τονίζοντας ότι όταν εξελιχθεί η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία άτυπα θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου, επισήμως αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από 3 με 4 μήνες θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για επιμέρους γνωμοδοτικά δημοψηφίσματα.

Ξεκαθάρισε ότι η αναθεώρηση θα γίνει με βάση το άρθρο 110 του Συντάγματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε το ταμπού της ελληνικής κοινωνίας που επί 40 χρόνια δεν έκανε κανένα δημοψήφισμα.
Ο κ Βούτσης απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Φίλη ενόψει της συγκέντρωσης «παραιτηθείτε» πήρε διακριτικές αποστάσεις από τον υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των στελεχών για κινητοποιήσεις είναι δεδομένη, ωστόσο χαρακτήρισε υπερβολική την στάση της ΝΔ που ζητά την παραίτηση του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός της κυβέρνησης αν παραιτούνταν κάθε φορά που έκανε μια δήλωση».

Χαρακτήρισε πολιτικά άψογες τις διαδικασίες ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων στο πλαίσιο της αξιολόγησης, παραδεχόμενος όμως ότι ήταν κοινοβουλευτικά προβληματικές, καθώς η πίεση -όπως είπε- από τους δανειστές συμπίεσε την Βουλή, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν «φθάσαμε στον δύσβατο δρόμο των ΠΝΠ».

Για το Ελληνικό σημείωσε ότι η σύμβαση με τους επενδυτές θα έρθει προς κύρωση 16 με 17 Νοεμβρίου, ωστόσο υπήρξε εμμονή να κλείσει άμεσα το θέμα στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Σχετικά με προκλητικές συμπεριφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο κ Βούτσης τόνισε ότι η κουλτούρα δημοκρατίας δεν μπορεί να επιβληθεί με μαστίγιο, εξηγώντας ότι θα «μπορούσαμε να είμαστε πιο αυστηροί, όμως είναι επιλογή ότι με κάθε αιτία δεν παρεμβαίνει ο φρούραρχος να υπάρχουν βίαιες απομακρύνσεις γιατί δεν θέλουμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι».

Ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε επίσης πως έως το τέλος του έτους θα έχουν δημοσιοποιηθεί τα πόθεν έσχες του 2014, χρήση του ‘13, λέγοντας πως « γίνεται προσπάθεια για να μπει αυτό το θέμα σε μια κανονικότητα τους επόμενους μήνες» καθώς όπως είπε παρέλαβε μια προβληματική κατάσταση όπου τα τελευταία 4 χρόνια είχε γίνει μόνο μια ανάρτηση πόθεν έσχες.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα δόθηκαν στην δημοσιότητα τα πόθεν έσχες του ’13 χρήση του 2012.

Επίσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συγκρότησης των Ανεξάρτητων Αρχών λέγοντας πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να συγκροτηθεί το ΕΣΡ το οποίο αποτελεί «αγκάθι» για την Διάσκεψη και τόνισε ότι από τις 5 ανεξάρτητες αρχές έχουν συγκροτηθεί οι 2 και μέχρι τέλος του μήνα θα έχουν συγκροτηθεί άλλες 2.

Στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης προανήγγειλε μια σειρά αλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων λέγοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει η ανανέωση οικονομικότερων συμβάσεων που έχει το ίδρυμα σχετικά με ενοικιαζόμενα κτήρια, με συμβάσεις τηλεφωνικών αριθμών, με συνεργεία καθαριότητας, με εταιρείες αυτοκινήτων αλλά και περικοπές σε αποστολές στο εξωτερικό και θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. «Συστήνουμε ειδική υπηρεσία που θα καταγράφει την περιουσία και την διαχείριση της περιουσίας της Βουλής με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων στο μέλλον» είπε ο κ. Βούτσης.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου