Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Για καλπάζουσα αυταρχικότητα εγκαλεί η ΝΔ τη συγκυβέρνηση



Εκφράζοντας τη βαθύτατη ανησυχία του για τις πρακτικές της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε πριν λίγη ώρα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο τετρασέλιδο κείμενο της επιστολής του, θέτει επί τάπητος όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στον τρόπο νομοθέτησης και λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα οποία προκύπτουν, είτε από κατάχρηση διαδικασιών, είτε από παράβαση κανόνων, ακόμη και συνταγματικού επιπέδου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στη συχνότητα νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις, στην κατάθεση μεγάλου αριθμού άσχετων τροπολογιών στα συζητούμενα νομοσχέδια, καθώς και στην αντικατάσταση ολόκληρων άρθρων νομοσχεδίων - λίγο πριν την ψήφισή τους - με πρόσχημα νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση, στέκεται ιδιαίτερα στην επιλεκτική, όπως τη χαρακτηρίζει, προτεραιότητα στα αιτήματα Κοινοβουλευτικών Ομάδων για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, καθώς και την συστηματική υποβάθμιση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ευθύνη Υπουργών, που αρνούνται να προσέλθουν στη Βουλή.

Στον απόηχο της επιστολής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας και ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα κατά τη λεωφόρο Συγγρού, επαναλαμβανόμενα κρούσματα αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής συμπεριφοράς της συγκυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου.

Εστιάζοντας στο συμβολισμό του να παραχωρηθεί η συγκεκριμένη συνέντευξη εντός του κτηρίου της Βουλής, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου πως υιοθετεί τακτική πόλωσης και πρακτικές ευτελισμού. "Η αυταρχικότητα της κυβέρνησης μεγαλώνει. Οι Έλληνες υφίστανται την πιο άγρια φορολογική σφαγή. Το προσφυγικό πρόβλημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσλάβει νέες διαστάσεις. Παντού επικρατεί η απογοήτευση και η αγανάκτηση. Τα κόμματα που κυβερνούν είναι υπόλογα και καταρρέουν", τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στέκονται έντρομοι μπροστά στη συρρίκνωση της αποδοχής τους από την κοινωνία, επισημαίνοντας πως όλη αυτή η διαμορφωθείσα κατάσταση επιβάλει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκπέμψει σήμα κινδύνου και να στείλει σε ολόκληρη την κοινωνία μήνυμα εγρήγορσης.

"Η κυβέρνηση υποβαθμίζει συνειδητά τη λειτουργία της Βουλής. Χιλιάδες σελίδες νομοσχεδίων μέσα σε λίγες ημέρες. Τροπολογίες. Παρωδία νομοθετικής λειτουργίας. Ακόμα δεν έχει έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για τη διαπραγμάτευση των κυρίων Τσίπρα και Βαρουφάκη, που οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και στην αποξήρανση της ελληνικής οικονομίας. Η πρότασή μας κρατιέται στο συρτάρι της κυβερνητικής αυθαιρεσίας", ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και στιγμάτισε τη συστηματική, όπως τη χαρακτήρισε, άρνηση των υπουργών να προσέλθουν στη Βουλή και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ερχόμενος στα καυτά ζητήματα της συνταγματικής τάξης, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έφερε στο προσκήνιο σειρά δηλώσεων (ανάμεσα σε αυτές των κυρίων Καμμένου, Φίλη, Κυρίτση και της κυρίας Γεροβασίλη) οι οποίες σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία ευτελίζουν και παραβιάζουν τα άρθρα του Συντάγματος.

"Διατυμπανίζουν την αντισυνταγματικότητα των νομοθετημάτων που ψηφίζουν. Καλλιεργούν την ανοχή και τον εθισμό των πολιτών στην παραβίαση του Συντάγματος. Για παράδειγμα, δημοψήφισμα για το Σύνταγμα έκανε μόνο η Χούντα. Δε μπορεί όλα αυτά να είναι τυχαία. Η Νέα Δημοκρατία λέει πως οι πρακτικές αυτές δεν γίνονται και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές", είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας, τόνισε από την πλευρά του πως το Κοινοβούλιο έχει σταματήσει να λειτουργεί, όπως λειτουργούσε μέχρι το Δεκέμβριο του 2014. Προς επίρρωση των λεγομένων του έφερε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα έχουν κατατεθεί 77 σχέδια νόμου και μόνο στα 27 δεν υπήρχαν τροπολογίες.

-Το ίδιο χρονικό διάστημα και στα 50 νομοσχέδια υπήρχαν 230 τροπολογίες.

"Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος έχει καταργηθεί. Την προηγούμενη Παρασκευή απαντήθηκαν μόνο δύο από τις 17 ερωτήσεις των βουλευτών. Τη Δευτέρα απαντήθηκαν μόλις δύο από τις 14 ερωτήσεις. Πρόκειται για ad hoc συμπεριφορά. Που απαξιώνει τη λειτουργία της Βουλής. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Όταν αυτό δε λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό υπάρχει απροκάλυπτη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών. Δε θα αφήσουμε τη Δημοκρατία να μπει σε ομηρία", τόνισε ο κ. Τσιάρας. 

"Πόλεμος" ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Απάντηση στην κίνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, εξέδωσε η Κουμουνδούρου.
"Ο πανικός και η απογοήτευση δεν είναι και οι καλύτεροι σύμβουλοι. Ο κ. Μητσοτάκης παίζει τα ρέστα του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Από το "φύγετε"  και το αίτημα για εκλογές, που έδωσε τη θέση του στις γραφικότητες του "παραιτηθείτε" και στον δήθεν "αυταρχισμό" της κυβέρνησης,  βλέπουμε  τη ΝΔ να βουλιάζει στον βούρκο της αναξιοπιστίας. Όσο και να επενδύει στην καταστροφή και να κατασκευάζει σκηνικό πόλωσης εκεί που δεν υπάρχει, η πολιτική γύμνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβεται. Δέσμιος των νεοφιλελεύθερων εμμονών και των ισχυρών συμφερόντων που εξυπηρετεί, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μετατρέψει τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα, σε πρόβλημα για τη χώρα. Δυστυχώς για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, η πολιτική αντιπαράθεση δεν εξαντλείται στα συνθήματα, ούτε στα δημοσιεύματα της διαπλοκής και τις προσωπικές επιθέσεις.  Η κοινωνία ζητά προτάσεις και λύσεις , αγώνες εντός και εκτός της χώρας για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού οικονομικού και πολιτικού μοντέλου.  Απαιτεί τη σύγκρουση με το παλιό και τους εκπροσώπους ενός διεφθαρμένου πολιτικοοικονομικού συστήματος που ισοπέδωσε τη χώρα με σκληρές πολιτικές λιτότητας και βολέματος ημετέρων”, ανέφερε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
"Μπροστά στα όσα τεκμηριωμένα επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την υποβάθμιση του Κοινοβουλίου από την Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει ούτε λέξη. Όπως δεν βρήκε να πει λέξη για τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, που προσβάλλουν το Σύνταγμα και τη δημοκρατική τάξη. Με τη σιωπή τους ομολογούν την καλπάζουσα αυταρχικότητα της κυβέρνησης. Ομολογούν ότι είναι η χειρότερη και αυταρχικότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης”, απάντησε, πριν λίγα λεπτά, στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου η Νέα Δημοκρατία. 
Πέρα από την αντίδραση της Κουμουνδούρου, κυβερνητικές πηγές, μέσω ανεπίσημης ενημέρωσης, σχολίαζαν πριν λίγη ώρα πως η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: "οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση". Παράλληλα, υποστήριζαν πως το συγκεκριμένο σχέδιο "είναι πολύ της μόδας” αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου.
"Επειδή το σχέδιο αυτό δεν κολλάει στην ελληνική πραγματικότητα η ΝΔ προσπαθεί με το ζόρι να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιό της. Έτσι, μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων "παραιτηθείτε", σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα "αντιδημοκρατικής εκτροπής" και "οικονομικής δυσπραγίας", (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010 – 2014)ώστε να το συνδέσει με το αυριανό αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα. Η ανόητη και εκβιαστική τακτική, είναι το μόνο που απομένει στην Νέα Δημοκρατία, καθώς όλα τα προηγούμενα σχέδιά της έχουν χρεοκοπήσει. Όσο και αν μάτωσε η ΝΔ για το αντίθετο, η αξιολόγηση έκλεισε, η κυβέρνηση δε αντιμετώπισε κατάσταση πολιτικής κρίσης και το αίτημα για εκλογές ("φύγετε" ήταν εκείνο) εκφυλίστηκε σε πολιτικό ανέκδοτο. Το μόνο που της απομένει, πλέον, είναι η "φυγή προς τα εμπρός δια της κοινωνικής εντάσεως". Είναι ο μόνος τρόπος να ανακοπεί, στην αρχή της, μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης, που η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίησή της”, ανέφεραν μαξιμινές πηγές, κάνοντας, ταυτόχρονα, λόγο για ένα σχέδιο "επικίνδυνο για τη νοημοσύνη, την κριτική σκέψη και την αισθητική των πολιτών”.
Απαντώντας, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 "Αναρωτιόμαστε με ποια Κυβέρνηση ανά τον κόσμο αισθάνεται ότι ταυτίζεται η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με της Βενεζουέλας μήπως;

Κατά τ’ άλλα:

Η Κυβέρνηση είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και εκτός χρόνου.

Δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και απαντά μέσω πηγών από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου.

Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του παραμένουν απομακρυσμένοι από τα προβλήματα των πολιτών, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τα ψέματα και την ανικανότητά τους.

Προκαλούν τους πολίτες που τους πίστεψαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην πιο ανίκανη, δογματική και καθεστωτική Κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις τους με τη διαπλοκή, όλοι γνωρίζουν ότι κερνάνε καφέ εκείνους  που κατά τα άλλα καταγγέλλουν ως διαπλοκή.

Αυτή είναι η Κυβέρνηση.

Συνασπισμός του ψέματος, της ανικανότητας και της διαπλοκής".
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου