Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Αναδεικνύεται το ανάκτορο όπου γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος στη Πέλλα



Θετική γνωμοδότηση έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη μελέτη ανάδειξης του χώρου του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας που εκτείνεται σε 95 στρέμματα και σήμερα δεν είναι επισκέψιμος. Πρόκειται για ένα από τα τρία ανάκτορα της κλασικής - ελληνιστικής εποχής που σώζονται στον ελλαδικό χώρο και το μεγαλύτερο της Μακεδονίας.
Οι ανασκαφές (διενεργούνται από το 1957) έχουν φέρει στο φως πλήθος κτισμάτων που αποκαλύπτουν ένα ιδιαίτερο σε έκταση και πολυπλοκότητα κτιριακό συγκρότημα. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να είναι διαφορετικά αφού εκεί είδε το φως, μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Περιλαμβάνει χώρους υποδοχής και ακρόασης, συγκέντρωσης, συμποσίου, ηρώο, αμυντικό τείχος, πύργους, διοικητικά αρχεία, θησαυροφυλάκιο, χώρους διαμονής της βασιλικής οικογένειας, παλαίστρα και χώρους διασκέδασης (λουτρό και αυλές - κήπους). Λόγω της υψομετρικής διαφοράς από την πόλη (15 μ.) οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι κυριαρχούσε στην αστική εικονογραφία της αρχαίας πόλης ενώ ελέγχεται προς νότο όλο το αστικό τοπίο της αγοράς και του λιμανιού.
Το συγκρότημα δεν ανήκει χρονολογικά σε μια ενιαία φάση, αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από τη βασιλεία του Φιλίππου Β΄ έως και μετά την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους (168 π.Χ.) και τη λεηλασία της πόλης, οπότε και έπαψε η αρχική λειτουργία του. Τη σημερινή του μορφή έλαβε κατά τη βασιλεία του Αντίγονου Γονατά και του Φιλίππου Ε΄.
Η μελέτη προτείνει την ανάδειξη του μνημειακού Προπύλου, του πυρήνα του Ανακτόρου, του Βόρειου Τείχους και της Βασιλικής Πύλης, ενώ για την κάθε κτιριακή ενότητα του ανακτόρου, προτείνεται η εκπόνηση διαφορετικής μελέτης.
Επίσης προβλέπει νέα είσοδο επισκεπτών και οχημάτων αλλά και τη δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης και εξυπηρέτησης ώστε οι επισκέπτες να παίρνουν πληροφορίες πριν από την έναρξη της επίσκεψής τους.
Αφετηρία θα είναι το Πρόπυλο του ανακτόρου και η διαμόρφωση της πορείας θα γίνεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο, που καλύπτει την απόσταση από το Κέντρο Υποδοχής ώς το Πρόπυλο, και το δεύτερο όπου οι σύγχρονοι επισκέπτες, όπως και οι χρήστες του 4ου π.Χ. αι., περνούν από το Πρόπυλο για να εισέλθουν στο συγκρότημα.
Η διαδρομή έχει μήκος 1.090 μ. και θα ολοκληρώνεται με την επιστροφή στο Κτίριο Υποδοχής. Επίσης προβλέπονται πινακίδες κατεύθυνσης και σήμανσης σε όλη τη διαδρομή αλλά και πίνακες πληροφόρησης - τεκμηρίωσης με εποπτικό υλικό.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου