Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Πιο σοβαρό το έμφραγμα που συμβαίνει πρωί

Οι άνθρωποι που παθαίνουν έμφραγμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρή βλάβη εάν το πάθουν πρωί, απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Heart».Όπως έδειξε, τα εμφράγματα που συμβαίνουν μετά 6 και 12 το πρωί, προκαλούν κατά 20% μεγαλύτερη βλάβη στον καρδιακό μυ απ’ ό,τι όσα συμβαίνουν άλλες ώρες της ημέρας.


Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το βιολογικό ρολόι του οργανισμού επηρεάζει αρκετούς καρδιαγγειακούς μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων και το πότε θα εκδηλωθεί το έμφραγμα. Ωστόσο, έως τώρα ήταν άγνωστο για το αν και κατά πόσον επηρεάζει την έκταση της βλάβης.

Επιστήμονες από τη Μαδρίτη, με επικεφαλής τον δρα Μπόργια Ιμπανέζ Καμπέζα από το ισπανικό Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας (CNIC), αποφάσισαν να διαπιστώσουν πόσο επηρέαζε η ώρα του εμφράγματος την έκταση της νέκρωσης που παρατηρείται στον καρδιακό μυ έπειτα από ένα σοβαρό έμφραγμα.

Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από 811 ασθενείς, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στην Μονάδα Εμφραγμάτων του νοσοκομείου Clinico San Carlos την περίοδο 2003-2009. Οι ερευνητές υπολόγισαν την έκταση του εμφράγματος, εξετάζοντας ένα ένζυμο που παράγεται στον οργανισμό όταν αυτό συμβαίνει.

Ο χρόνος έναρξης κάθε εμφράγματος ταξινομήθηκε στα τέσσερα εξάωρα της ημέρας.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς με τις μεγαλύτερες βλάβες στον καρδιακό μυ ήταν όσοι είχαν πάθει έμφραγμα την περίοδο 6-12 το πρωί. Σε αυτούς τους ασθενείς ανιχνεύθηκαν επίπεδα του ενζύμου κατά 21% υψηλότερα απ’ ό,τι σε όσους είχαν πάθει έμφραγμα μεταξύ 6 το απόγευμα και 12 το βράδυ.

Επιπλέον, οι 269 από τους ασθενείς είχαν πάθει έμφραγμα το πρωί, ενώ άλλοι 240 είχαν πάθει έμφραγμα το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα, 161 από το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα και 141 από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως όσοι ασθενείς είχαν πάθει σοβαρό έμφραγμα στο πρόσθιο τοίχωμα της καρδιάς, είχαν μεγαλύτερη βλάβη στον καρδιακό μυ σε σύγκριση με όσους είχαν πάθει έμφραγμα στο οπίσθιο τμήμα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου