Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Μπόρις Τζόνσον – Ο Μπένι Χιλ της πολιτικής ζωής

«Η Τερέζα Μέι απέτυχε ως πρωθυπουργός 90 λεπτά αφού ανέλαβε» ήταν ο τίτλος της Βρετανικής Independent όταν έγινε γνωστό πως νέος Υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο Μπόρις Τζόνσον «Τη μισή μέρα ο Μπόρις Τζόνσον θα την περνάει ζητώντας συγγνώμη για τις προσβολές προς άλλες χώρες» έγραφε η Telegraph, ενώ η Mirror αρκέστηκε σε τρεις λέξεις «Αγαπητέ κόσμε... Συγνώμη».Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο άνθρωπος που ηγήθηκε της νικηφόρας εκστρατείας υπέρ του Brexit είναι πλέον ο εκπρόσωπος των Βρετανών στο εξωτερικό και το να πούμε πως η Τερέζα Μέι το... τερμάτισε δεν θα είναι καθόλου υπερβολικό.


Ο 52χρονος Τζόνσον με την ξανθή ατίθαση κόμη έχει μία πολύ κακή συνήθεια. Μιλάει πολύ και χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες των όσων λέει. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να προσβάλει τον πιο εύθικτο ηγέτη του κόσμου, τον Ταγίπ Ερντογάν, να μιλήσει υποτιμητικά για τους πολιτικούς των ΗΠΑ ή να ... κλέψει τον Σαντάμ Χουσείν.

Πρόκειται για έναν πολιτικό που ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στο περιοδικό «Time» κι απολύθηκε μόλις δύο μήνες αργότερα, αφού «δημιούργησε» μια ατάκα από το κεφάλι του.

Οι Βρετανοί ανησυχούν, οι ξένοι διπλωμάτες βρίσκονται σε πανικό, ενώ ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον δεν δείχνει να ... ανησυχεί για το πως θα βρεθεί και θα διαπραγματευτεί με αυτούς για τους οποίους μέχρι πρόσφατα μιλούσε με τα χειρότερα λόγια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι πρώτες του δηλώσεις αφορούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνοντας πως θα είναι «πρώτες στην ουρά» με τις οποίες θα συναντηθεί, ρίχνοντας... μπηχτή στον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, είχε πει πως η Βρετανία θα «βρεθεί στο τέλος της ουράς» όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, εάν αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αφορούσε τις διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μια νέα και ξεχωριστή συμφωνία για εμπόριο με τη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει στο απώτερο μέλλον, αλλά «όχι σύντομα, εφόσον η προτεραιότητά μας είναι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», όπως είχε δηλώσει ο Ομπάμα στο BBC και είχε μεταδώσει το Reuters.

Ο Τζόνσον είχε χαρακτηρίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ «υποκριτή», ενώ όταν ρωτήθηκε από έναν ρεπόρτερ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Sky News εάν σκόπευε να ζητήσει συγγνώμη από τον Ομπάμα για τις δηλώσεις του σε άρθρο που είχε γράψει για την βρετανική εφημερίδα Sun στο οποίο σημείωνε «ο Ομπάμα είναι μισός Κενυάτης και έχει προγονική αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία», ο Τζόνσον απάντησε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι πρώτες στην ουρά».

Ακόμα όμως κι αν ο Τζόνσον... περίμενε μέχρι τον Ιανουάριο τον νέο πρόεδρο της Αμερικής κι εκεί, ανεξάρτητα από το αν αυτός θα ήταν η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τράμπ, ένα συγνώμη θα έπρεπε να το ζητήσει προτού ξεκινήσει να συζητάει για οτιδήποτε άλλο. Βλέπετε τόσο η Χίλαρι όσο και ο Τράμπ δεν γλίτωσαν από το... ραντάρ του Άγγλου πολιτικού.

Για την ηγέτιδα του κόμματος των Δημοκρατικών ο Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει: «Έχει βαμμένα ξανθά μαλλιά, φουσκωμένα χείλη και ένα σιδερένιο μπλε βλέμμα, όπως μια σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρική κλινική», ενώ είχε χαρακτηρίσει εφιαλτική την ομοιότητα του με τον Ντόναλντ Τράπ: «Όταν επισκέφτηκα τη Νέα Υόρκη κάποιος με μπέρδεψε με τον Τραμπ. Ήταν η χειρότερη στιγμή. Ο μόνος λόγος όπου δεν θα επισκεφτώ ξανά εκείνη την πόλη είναι το ρίσκο να γνωρίσω τον πραγματικό Τραμπ»...

Η κακή συνήθεια του αθυρόστομου Συντηρητικού να μιλάει με υποτιμητικά λόγια για ξένους ηγέτες δεν περιορίζονταν μόνο σε αυτούς που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού. Τα «χειροτερα» έχει πει και για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν τον οποίο μάλιστα κατηγόρησε για σεξουαλική συνεύρεση με ...κατσίκα. Σε ένα ποίημα που έγραψε γι' αυτόν ανέφερε:«Υπήρχε ένας νέος τυπάς από την Άγκυρα, ο οποίος ήταν καταπληκτικός μαλ... Μέχρι που έβγαλε το άχτι του, με τη βοήθεια μιας κατσίκας, αλλά ούτε που την ευχαρίστησε».

Και δεν ήταν μόνο οι ξένοι πολιτικοί που βρέθηκαν κατά καιρούς στο στόχαστρο του Μπόρις. Ρατσιστικά σχόλια του τύπου «Οι μαύροι μοιάζουν με χαμογελαστά καρπούζια» είχαν προκαλέσει σάλο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει και στην επίσκεψή του στο Ισραήλ το 2015, όταν απέρριψε αιτήματα περί μποϋκοτάζ ισραηλινών προϊόντων λόγω Παλαιστινιακού, σημειώνοντας ότι αυτά είναι «εντελώς τρελά» που λέγονται από «αριστερούς καθηγητές στη Βρετανία με κοτλέ σακάκια και στραβά δόντια».

Ο νέος υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας πάντως ξεκίνησε να τραβάει πάνω του την προσοχή απο πολύ νωρίς. Πέρασαν 13 χρόνια, όμως κανείς δεν ξεχνάει πως σε ένα ταξίδι του στο Ιράκ κατηγορήθηκε πως έκλεψε μια πολύτιμη θήκη πούρων από το σπίτι του πρωθυπουργού του Σαντάμ Χουσεϊν.

Οι πράξεις και τα λόγια του είναι συχνά αντικρουόμενα. Ηγήθηκε του Brexit και συχνά καταφέρονταν εναντίον των μεταναστών, ενώ την ίδια στιγμή παρομοίαζε τον εαυτό του με ένα βάζο μέλι που βρίσκει κανείς στο σούπερ μάρκετ κι αναφέρει στη συσκευασία πως είναι «προϊόν πολλών χωρών». Βλέπετε ο ίδιος λέει πως με βάση τους προγόνους του είναι Εβραίος, Γάλλος, Αμερικάνος και Τούρκος.

Από το... στόχαστρο του 52χρονου Βρετανού μάλιστα δεν είχαν γλιτώσει ούτε οι Έλληνες. Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθώντας την καμπάνια του Brexit είχε πει: «Πληρώνουμε όλους αυτούς τους φόρους που πάνε για να στηριχτούν ελληνικοί ελαιώνες, οι μισοί από τους οποίους δεν υπάρχουν καν»...

Οι πρώτες του δηλώσεις ως πρόεδρος εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας ήταν οι αναμενόμενες: «Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στη χώρα αυτή να αποκτήσουμε μεγάλη επιτυχία στη νέα σχέση μας με την Ευρώπη και παγκόσμια, και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από το ότι μου ζητήθηκε να παίξω και εγώ ένα ρόλο σε αυτό», είπε. Μία σύντομη δήλωση που καμία σχέση δεν έχει με όσα μας έχει συνηθίσει έως τώρα ο Μπόρις Τζόνσον και που δυστυχώς δεν αναμένεται να έχει συνέχεια.

Κι αν η βουλευτής των εργατικών, Άντζελα Ίγκλ χρειάστηκε ορισμένα δευτερόλεπτα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την είδηση της ανάθεσης του υπουργείου εξωτερικών στον Τζόνσον (όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο βίντεο), τότε ο υπόλοιπος κόσμος θα χρειαστεί μάλλον να οπλιστεί με υπομονή.

Κι αν δεν έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε ακόμα για τους πολιτικούς που ξαφνικά αποκτούν ισχύ γύρω μας, για τους Τραμπ, τις Λεπέν, τους Μπόρις Τζόνσον και τους... Πολάκηδες που πλέον καθορίζουν το μέλλον της ζωής μας, είναι πιθανότητα γιατί η φράση «οι πολιτικοί είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας» είναι απόλυτα ακριβής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου