Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Κραυγή αγωνίας για τους καρκινοπαθείς



Τη μάχη του καρκινοπαθών όχι μόνο με την ασθένειά τους αλλά και με το δημόσιο σύστημα υγείας αποκαλύπτει το οδοιπορικό των τραγικών ελλείψεων σε επτά νοσοκομεία-σταθμούς ανά την Ελλάδα.

Τα χαστούκια που επιφυλάσσει το ΕΣΥ στους ασθενείς είναι διαδοχικά, καθώς οι πολύμηνες λίστες αναμονής και τα απαρχαιωμένα μηχανήματα τους στερούν το δικαίωμα στη θεραπεία.

Πρώτος σταθμός στη «μαύρη βίβλο» που συνέταξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είναι το Μεταξά. Εκεί η λίστα αναμονής για ακτινοθεραπεία αγγίζει τον ενάμιση μήνα. «Καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο που βρίσκονται εκτός θεραπείας δεν εισάγονται. Πεθαίνουν αβοήθητοι» λένε οι εργαζόμενοι.
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι η δωρεά ενός νέου, τελευταίας τεχνολογίας, γραμμικού επιταχυντή (μηχάνημα ακτινοθεραπείας) από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα ήταν ανάσα για το σύστημα και συνεπώς η Πολιτεία θα στήριζε την άμεση έναρξη της λειτουργίας του, στην πράξη η δωρεά δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς δεν εκπληρώνεται ένας από τους βασικούς όρους του δωρητή. Ποιος; Να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό.
Δεύτερος σταθμός είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο Αγιος Σάββας. Πρόκειται για τον μαύρο πρωταθλητή σε ό,τι αφορά την αναμονή. Το αμέσως επόμενο διαθέσιμο ραντεβού για έναρξη ακτινοθεραπειών είναι τον Φεβρουάριο του 2017. «Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργούν τα μηχανήματα πρωί και απόγευμα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της ασθένειας των καρκινοπαθών.

Σημειωτέον ότι στο ίδιο αντικαρκινικό νοσοκομείο ακόμη μία δωρεά μένει ανεκμετάλλευτη. Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος που θα συρρίκνωνε τη μεγαλύτερη «κακοήθεια» του συστήματος, δηλαδή τις λίστες αναμονής για θεραπεία, παραμένει ερμητικά κλειστό. Παράλληλα, στο κόκκινο λειτουργούν και η Γυναικολογική και η Ενδοκρινολογική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το παράδοξο είναι ότι η χαμένη ευκαιρία των δωρεών αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στο ΕΣΥ. Στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα το παλαιού τύπου κοβάλτιο (μηχάνημα ακτινοθεραπείας) είναι χαλασμένο τον τελευταίο μήνα. Και ενώ έχει εγκριθεί δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για αγορά και εγκατάσταση σύγχρονου μηχανήματος, η παράδοση καθυστερεί επειδή «δεν είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής και δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό, που είναι όρος απαράβατος στη δωρεά».
Σημειώνεται ότι το ίδρυμα έχει εγκρίνει τη δωρεά συνολικά επτά ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων σε ισάριθμα νοσοκομεία ανά τη χώρα (από το Αττικόν στην Αθήνα έως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, Κρήτης), αλλά δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα.
Μεγάλες ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού (οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις αγγίζουν το 40%) καταγράφονται και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, το οποίο εφημερεύει έως το μεσημέρι.
Ετσι εξηγείται (και) το λουκέτο στην Αιματολογική Κλινική με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών. Σημειωτέον ότι «τα μηχανήματα είναι εγκατεστημένα, παραμένουν όμως στις ζελατίνες».

Ακτινοθεραπεία σε τρεις μήνες

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι σε εργαζόμενη του Ογκολογικού Κηφισιάς συνεστήθη πρόσφατα να κάνει ακτινοθεραπεία στον ιδιωτικό τομέα, με το κόστος να αγγίζει τα 17.000 ευρώ. Ηταν όμως η μοναδική λύση για να μην περιμένει έναν μήνα μέχρις ότου υποβληθεί σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία και τρεις μήνες έως την έναρξη ακτινοθεραπειών, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Με μελανά χρώματα περιγράφουν τα μέλη της Ομοσπονδίας και την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια. Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη αποτελεί νοσηλευτικό ίδρυμα πυλώνα για τους ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας, αφού οι γραμμικοί επιταχυντές στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Λάρισας είναι τόσο παλαιά που συχνά τίθενται εκτός λειτουργίας.
Κι όμως στο Θεαγένειο δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, ενώ οι γραμμικοί επιταχυντές είναι τεχνολογικά παρωχημένοι σύμφωνα με τους ειδικούς. Εκτός λειτουργίας έχει βγει και το κοβάλτιο (το κόστος για την αντικατάσταση της πηγής του αγγίζει τα 200.00 ευρώ), χαλασμένο είναι και το μηχάνημα της βραχυθεραπείας (απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας), ενώ στο τμήμα υπερήχων τα ραντεβού κλείνονται ύστερα από δύο χρόνια καθώς υπηρετεί μόνο ένας γιατρός.

Προειδοποιούν με μπαράζ κινητοποιήσεων οι γιατροί

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στέλνοντας μήνυμα για την ένδεια μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, για τους απλήρωτους εργολαβικούς υπαλλήλους αλλά και για το γεγονός ότι διαφαίνεται πρόβλημα ελλείψεων υλικών και φαρμάκων στο νοσοκομείο.

Νέα κινητοποίηση διοργανώνουν μια σειρά νοσοκομείων της Αττικής την ερχόμενη  Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας την επίλυση των προβλημάτων των εργολαβικών εργαζομένων και όλων των ελαστικά απασχολουμένων στα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, με απεργιακή κλιμάκωση προειδοποιεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, οι νοσοκομειακοί γιατροί, «ζούμε την τραγική αντίφαση σε μια περίοδο που η εκρηκτική πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με παλιότερα για σύγχρονες – ποιοτικές – υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον πληθυσμό, ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να στερείται φάρμακα και θεραπείες λόγω οικονομικής αδυναμίας».

Οι γιατροί καταλήγουν ότι η οικονομική κρίση τούς στερεί «τη δυνατότητα  της επιστημονικής προσφοράς», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα»


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου