Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Β. Ελλάδα: «Χάθηκαν» από τα κέντρα φιλοξενίας 6.000 πρόσφυγες σε δύο μήνες



Περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν «εξαφανιστεί» από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Βόρειας Ελλάδας το τελευταίο δίμηνο, χωρίς κανείς να γνωρίζει που πήγαν τα άτομα αυτά. Σχεδόν κάθε μέρα ομάδες προσφύγων και μεταναστών εγκαταλείπουν τα κέντρα φιλοξενίας και κανείς δε φαίνεται να γνωρίζει ποια είναι η τύχη τους. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως από μεγάλα κέντρα φιλοξενίας στα οποία παλαιότερα βρίσκονταν μέχρι και 4.000 άτομα, πλέον έχουν φύγει σχεδόν οι μισοί
φιλοξενούμενοι πρόσφυγες.
Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αρκετοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες, που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σε κέντρα, έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα από καινούρια δρομολόγια που έχουν «δημιουργήσει» τα κυκλώματα διακίνησης με σκοπό να αναζητήσουν την τύχη τους σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι διακινητές έχουν στραφεί πλέον σε «μονοπάτια» μέσω των ελληνοαλβανικών και ελληνοβουλγαρικών συνόρων και σπανιότερα των ελληνοσκοπιανών και από εκεί «στέλνουν» στις γειτονικές χώρες μικρές ομάδες αλλοδαπών, ακόμη και οικογένειες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν, αλλά και να πληρώσουν μεγάλα ποσά, καθώς έχουν συγγενείς που τους περιμένουν σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Επίσης, όπως διαπιστώνεται πολλοί πρόσφυγες που έχουν την οικονομική δυνατότητα έχουν νοικιάσει δωμάτια εδώ και μήνες σε φτηνά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή του Βαρδάρη είναι γεμάτα από αλλοδαπούς, που έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες ή μετανάστες στα ελληνικά νησιά, στάλθηκαν σε δομές φιλοξενίας και λίγο αργότερα αποχώρησαν. Επίσης, ένα ποσοστό αλλοδαπών έφυγαν από κέντρα προσφύγων και έχουν νοικιάσει μικρά και φτηνά διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης χωρίς συμβόλαια, καθώς η οικονομική κρίση έχει αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να νοικιάζουν τα σπίτια τους για μικροποσά ακόμη και χωρίς να ζητάνε ταυτότητες, διαβατήρια ή άλλα έγγραφα.
Όπως προκύπτει από στοιχεία του Συντονιστικού για το μεταναστευτικό στις 27 δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας (συμπεριλαμβάνεται και η Ήπειρος), στις αρχές Αυγούστου (5/8/2016) βρίσκονταν συνολικά 21.904 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ένα μήνα αργότερα ο αριθμός τους είχε μειωθεί στα 16.677 άτομα και σήμερα είναι 15.859 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από μέρα σε μέρα ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 100 άτομα χωρίς κανείς να ξέρει που πήγαν οι άνθρωποι αυτοί και τι κάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου