Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Σε μεγάλη κρίση η Τουρκία – Βαδίζει προς οικονομικό κραχ



Σε βαθιά κρίση βρίσκει η τουρκική οικονομία. Ελάχιστους μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος η χώρα δείχνει να καταρρέει.Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει καταρρεύσει και το τουρκικό χρηματιστήριο έχει χάσει το 60% της αξίας του από το 2013!Η οικονομία της Τουρκίας όχι μόνο δεν παρουσιάζει σημάδια σταθερότητας, αλλά η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει σε ιστορικά χαμηλά, έπειτα και από τις δηλώσεις του προέδρου της
χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για χαμηλότερα επιτόκια.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα σε χρυσό ή τουρκικές λίρες, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από να μειωθούν τα επιτόκια ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.
«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μείωση των επιτοκίων και δεν λέω τίποτα περισσότερο. Θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με χαμηλά επιτόκια», τόνισε ο Ερντογάν, ζητώντας από όσους «κρατούν ξένο συνάλλαγμα κάτω από το μαξιλάρι τους» να το μετατρέψουν σε τουρκικές λίρες ή σε χρυσό.

Ο βασικός στόχος του «σουλτάνου» μπορεί να ήταν η προσέλκυση νέων επενδυτών, όμως, η κίνησή του ερμηνεύτηκε σαν εντολή «πουλήστε», η αγορά αντέδρασε με βίαιο τρόπο και η ισοτιμία διαμορφώθηκε στις 3,1764 λίρες ανά δολάριο.

Η νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας ενισχύει την ασφυξία στην οικονομία της χώρας, τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την κατά μέτωπο επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Τούρκο πρόεδρο να επισημαίνει πως δεν έχει κλείσει ακόμα το κεφάλαιο της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ενώ παράλληλα απειλεί πως θα… ανοίξει την κάνουλα και θα «πνίξει» την Ευρώπη με μετανάστες.
Να σημειωθεί ότι ο περασμένος Νοέμβριος εκτιμάται πως ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2008, με το τουρκικό νόμισμα να έχει επηρεαστεί δραματικά από τις συνεχιζόμενες εσωτερικές και διεθνείς εντάσεις, με το τουρκικό χρηματιστήριο να έχει χάσει το 60% της αξίας του από το 2013.

Ισως όλες αυτές οι εξελίξεις στην τουρκική οικονομία, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τον Τούρκο ανταποκριτή της Wall Street Journal στην Κωνσταντινούπολη, Ερμέ Πεκέρ. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση η Τουρκία να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου