Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Όλοι οι άνθρωποι του Τράμπ.Ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής επιτελάρχης του.



Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε χθες 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ κι αναλαμβάνει πλέον τις τύχες της Αμερικής, αλλά σε έναν μεγάλο βαθμό και τους υπόλοιπου κόσμου.Ο δισεκατομμυριούχος, εκκεντρικός ηγέτης όμως δεν αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη μόνος. Στο πλευρό του θα βρίσκεται πένα επιτελείο ανθρώπων, τους οποίους ο Τραμπ εμπιστεύεται και οι οποίοι θα καθορίζουν, σε έναν μεγάλο βαθμό, τις αποφάσεις που θα
λαμβάνονται στον Λευκό Οίκο.
Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί και ποια πόστα αναλαμβάνει ο καθένας
Οι παίκτες – κλειδιά
Ο Ελληνοαμερικανός Ρινς Πρίμπους ως επικεφαλής του επιτελείου, ηγείται και της ομάδας που θα πλαισιώνει το νέο πρόεδρο. Βοήθησε τα μέγιστα για την εκλογή του Τραμπ και ο νέος «πλανητάρχης» τον αντάμειψε δίνοντας του και αυξημένες αρμοδιότητες. Θα είναι ο «θυρωρός» του Οβάλ γραφείου, ενώ παράλληλα θα φροντίζει ώστε να λειτουργούν όλα στον Λευκό Οίκο όσο καλύτερα γίνεται. Η πιο δύσκολη δουλειά του όμως θα είναι να «χαλιναγωγήσει» τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πέρασε την μεταβατική περίοδο από τον Ομπάμα στον ίδιο κάνοντας εξωτερική πολιτική μέσω... twitter.
Δίπλα στον Πρίμπους ο Στιβ Μπάνον. Ο 62χρονος που ο Τραμπ έχρισε ως τον ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου θα χρειαστεί να συνεργαστεί στενά με τον Πρίμπους, παρότι φαίνεται πως σε πολλά και σημαντικά θέματα οι απόψεις τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Ο Μπάνον πάντως είναι από τους λίγους ανθρώπους τους οποίους σέβεται απόλυτα ο Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα λέγεται πως είναι ακόμα πιο σπάνιο ο νέος πρόεδρος να θεωρεί πως κάποιος είναι «ισάξιος του», κάτι που πιστεύει για τον 62χρονο πρώην επικεφαλής του αμφιλεγόμενου ιστότοπου Breitbart.
Από κοντά και ο σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα, ο Τζάρεντ Κούσνερ, τον οποίο ο Τραμπ όρισε ως Ανώτατο Σύμβουλο του Λευκού Οίκου. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μάλιστα έχει τόσο μεγάλη πίστη στον 35χρονο γαμπρό του, που πρόσφατα σε έναν δείπνο χορηγών στην Ουάσιγκτον που είπε πως ο Κούσνερ θα αναλάβει την επίλυση του μεσανατολικού σημειώνοντας πως «αν δεν καταφέρει να βρει λύση ο Κούσνερ, τότε κανένας δεν μπορεί».
Η πιο ισχυρή γυναίκα στον Λευκό Οίκο θα είναι η 49χρονη Κέλιαν Κόνγουεϊ, η οποία χρίστηκε από τον Τραμπ σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ. Η Κόνγουεϊ έχει αναλάβει έναν ρόλο μείζονος σημασίας, αφού ουσιαστικά θα διαχειρίζεται τα μηνύματα του επόμενου προέδρου, αλλά και τις προτεραιότητες του σε νομοπαρασκευαστικό και νομοθετικό επίπεδο.
Πέρα από αυτούς που θα βρίσκονται μέσα στον Λευκό οίκο υπάρχουν κι αυτοί που ήταν και συνεχίζουν να βρίσκονται κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ, παρότι δεν έχουν κάποια θεσμική θέση.
Πρώτη στην λίστα αυτή η κόρη του προέδρου, Ιβάνκα. Θεωρείται βέβαιο πως θα έχει λόγο τόσο στο προσωπικό του κογκρέσου, όσο και στα νομοσχέδια που αφορούν τα παιδιά.
Ο Γουάιλντ Φέιρς έχει αναλάβει να κρατά την χώρα ασφαλή από τρομοκρατικές επιθέσεις. Πολλοί ήταν αυτοί που είδαν αρνητικά την συγκεκριμένη κίνηση του Τραμπ κι αυτό γιατί ο Φέιρς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου το 1980, δίδασκε ιδεολογία στη χριστιανική πολιτοφυλακή που ήταν υπεύθυνη για χιλιάδες απώλειες αμάχων. Σίγουρα όχι κάτι που θέλει να βλέπει κανείς στο βιογραφικό ενός συνεργάτη του προέδρου των ΗΠΑ.
Όσοι γνωρίζουν καλά πάντως σημειώνουν πως ο Τραμπ θα συμβουλεύεται μεν τους συνεργάτες όμως η τελική απόφαση θα είναι πάντα δική του. Δεν είναι άλλωστε από εκείνους που δέχονται εύκολα να αλλάξουν γνώμη για οτιδήποτε έχουν βάλει στο μυαλό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου