Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Bία και αίμα στα Σκόπια.Η εκλογή Αλβανού πρόεδρου στη Βουλή προκαλεί τους εθνικιστές.



Δραματική τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν 4 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.


Οι εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν αλβανό πρόεδρο της Βουλής.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ' έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου.

Η ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Σημειώνεται πως η ΠΓΔΜ είναι χωρίς κυβέρνηση από τον Δεκέμβριό.

Νέα κυβέρνηση δεν έχει γίνει εφικτό να σχηματιστεί με αφορμή το αν τα αλβανικά θα γίνουν δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας, όπως είναι αίτημα της αλβανικής μειονότητας, που είναι το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Η αντιπολίτευση κάλεσε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και να εκλεγεί πρόεδρος του κοινοβουλίου, ενώ ο Ζάεφ πρότεινε ο πρόεδρος να εκλεγεί με διαδικασία εκτός του κανονισμού.

Η πρόταση απορρίφθηκε από το συντηρητικό κόμμα, ως αντιδημοκρατική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου