Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Φιλοφρονήσεις,χαμόγελα και κατευθείαν στο "ψητό" ο Τράμπ."Θα σας πουλήσουμε F-16..."



Σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και με ευοίωνες δηλώσεις υποδέχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Στις κοινές δηλώσεις τους, στον Κήπο των Ρόδων, ο Τραμπ επιφύλαξε ιδιαιτέρως θερμά λόγια για την Ελλάδα, αποκαλώντας την αξιόπιστο σύμμαχο και φίλο για πολλά χρόνια. Στις αρχικές του δηλώσεις κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: "Ο κ. Τσίπρας είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, πέτυχε κάτι ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο της
Δημοκρατίας. Η φιλία των ΗΠΑ με τους Έλληνες είναι μακρά και ανθεκτική".

"Ολοκληρώσαμε μία εποικοδομητική συζήτηση για θέματα άμυνας και εμπορίου. Θέλω να τους ευχαριστήσω που φιλοξενούν τις αμερικανικές δυνάμεις στην Σούδα. Επίσης έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για αναβάθμιση των F16. Συμφωνία που θα ενισχύσει θέσεις εργασίας.", πρόσθεσε.

"Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες. Ενθάρρυνα τον κ. πρωθυπουργό να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις. Συγχαίρω την Ελλάδα για τις προσπάθειες ανάκαμψης". τόνισε.

"Στηρίζουμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια. Στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2018. Προσδοκούμε να στείλουμε μία υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία", επισήμανε.

Ο Τραμπ σημείωσε ακόμη: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί δαπανούν το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες".

"Η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι ισχυροί και στηρίζεται στις κοινές δημοκρατικές αρχές και αξίες που μοιραζόμαστε", τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

"Οι σχέσεις μας βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", είπε.

Και τόνισε: "Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, προσελκύοντας επενδύσεις. Η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας σε μια από τις ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη. Μια χώρα που διατηρεί το διάλογο με την Τουρκία. Η Ελλάδα καθίσταται σημαντικός κόμβος ενέργειας".

"Η στρατηγική μας συνεργασία με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει δυναμικά το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, μόνο αν απελευθερωθεί από τις ανησυχίες της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Προσβλέπουμε στη βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Τονίζουμε ότι η επικίνδυνη παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο διάλογο, αλλά προστατεύει πάντα αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Οι ερωτήσεις

Η πρώτη ερώτηση προς τον Τραμπ αφορούσε το Obamacare, για το οποίο επανέλαβε ότι "είναι νεκρό".

Ο κ. Τσίπρας ερωτήθηκε για παλαιότερη δήλωση για τον Τραμπ "μακάρι να μην το δούμε αυτό το κακό"
. Και είπε: "Διαπίστωσα ότι η προσέγγιση Τραμπ προς τα πράγματα, ορισμένες φορές μοιάζει διαβολική, αλλά είναι για καλό. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι, παραμερίσαμε τις διαφορές και βρήκαμε το κοινό έδαφος. Είμαι πολύ αισιόδοξος μετά τη συνάντηση".

Ερώτηση στον Τσίπρα για τις επενδύσεις
: "Εμείς θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις βασικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και να δημιουργήσουμε ένα ιδανικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις που σημαίνουν δουλειές. Περάσαμε ένα αναπτυξιακό νόμο από τη Βουλή που δίνει ένα σταθερό φορολογικό συντελεστή για ξένες επενδύσεις. Προχωρήσαμε τις fast track διαδικασίες και ψηφιοποιήσαμε τις διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση", είπε.

"Με ρώτησε ο πρόεδρος Τραμπ τί γίνεται με το Ελληνικό. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και ότι πολύ γρήγορα θα γίνει ένα μεγάλο project που θα είναι πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής, οι επενδύσεις θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση".

Ο Τραμπ δήλωσε
: "Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Αφήσαν πίσω τα προβλήματα. Είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική ανανέωσης των πολεμικών αεροσκαφών. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε και να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες με τρομερές δυνατότητες".

Ερώτηση προς Τσίπρα για την Τουρκία, κατά πόσο τη θεωρεί δημοκρατική χώρα:
"Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία που εδράζονται και στην παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, τη σεβόμαστε και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει σταθερά προσανατολισμένη στο ΝΑΤΟ. Είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του ευρωπαϊκού της δρόμου. Ο δρόμος όμως προς την Ευρώπη έχει και προϋποθέσεις, να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να συνεργάζεται και να μην έχει εντάσεις με τις σύμμαχες χώρες όπως η Ελλάδα".

Ερώτηση στον Τραμπ για το πώς βλέπει το ρόλο της Ελλάδας: "Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστια άλματα, έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος και ξέρω ότι θα είναι σύμμαχος μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος. Θα είμαστε φίλοι για πολλά χρόνια".

Ο κ. Τσίπρας είπε
: "Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση προχωρήσαμε σε ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, να καταστεί πυλώνας ασφάλειας σε μια ευαίσθητη περιοχή".


Τί προηγήθηκε


Στις 19.00 ακριβώς ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον έλληνα πρωθυπουργό με μία θερμή χειραψία στην είσοδο του Λευκού Οίκου.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν στο Οβάλ Γραφείο για την κατ' ιδίαν συνάντηση τους και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με διευρυμένη σύνθεση. Από ελληνικής πλευράς, παρίσταντο οι κύριοι Κοτζιάς, Καμμένος, Παππάς και Παπαδημητρίου.

Τραμπ και Τσίπρας, μέσα στο Οβάλ Γραφείο, προχώρησαν σε σύντομες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε
: "Είναι τιμή μου να υποδέχομαι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει μια εξαιρετική δουλειά και σίγουρα θα επιστρέψει. Εμείς συνεργαζόμαστε σε διάφορους τομείς, όπως είναι η αναβάθμιση των στόλων, και συγκεκριμένα των αεροπλάνων F16. Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, μετά από αυτές τις δηλώσεις θα έχουμε συναντήσεις. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι".

Ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε
: "Σας ευχαριστώ κύριε πρόεδρε για την πρόσκληση. Θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Πιστεύω ότι μια πολύ σημαντική συγκυρία για τη στρατηγική συνεργασία μας. Και είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία. Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός σας εταίρος σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Και πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος εταίρος. Επίσης, μοιραζόμαστε κοινές  αξίες, μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η δημοκρατία, αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, είναι τιμή για μένα".

Πρόσκληση προς τον Τραμπ


Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης σύσκεψης στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση προς τον κ. Τραμπ να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζοντας την ελληνική αντιπροσωπεία δήλωσε:
"Είστε στην αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου, ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Η σχέση των χωρών μας είναι εξαιρετική είναι μια σχέση πολλών ετών, έχουν περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει, ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ σημαντική ανάκαμψη με νούμερα ρεκόρ. Έχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα".

Ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε
: "Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία. Είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή. Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα. Το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού λατρεύει τη χώρα σας, αλλά κι εσείς έχετε πολλούς Έλληνες εδώ. Σας ευχαριστούμε πολύ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου